8.3.14

[ARTICLE] Cafè amb cuixes

Fa uns anys vaig escriure una reflexió crítica titulada 'Café con piernas' en referència al nom que reben algunes cafeteries de la zona de negocis de Santiago de Xile. Es tracta d’unes cafeteries que abunden pel centre on hom pot prendre cafè a peu dret i on la principal característica és que el servei està composat íntegrament per senyoretes amb una faldilla tan curta que és gairebé absent. Les parelles de cames de noies joves de bon veure deambulen rere un taulell amb paret transparent per a facilitar-ne l’observació. Diuen que aquesta va ser una mesura per a fomentar el consum de cafè...

Ara la polèmica ha arribat a casa nostra ja que des de fa un any un restautant de Tarragona fa que les cambreres serveixin l'esmorzar en roba interior, vestides amb llenceria, per tal d'evitar la crisi. La propietària del bar restaurant Eric II, Loli Carrillo, ha manifestat a l'agència Efe que "és un local familiar i gràcies al fet de donar una mica d'alegria i a fer les coses diferent tirem endavant, això no és masclisme". "Avui anaven amb llenceria i demà d'abella Maia; tenen un armari ple i elles mateixes decideixen de què van", explica Carrillo.

Sens dubte, el concepte de familiar o de masclisme és diferent segons en boca de qui estigui. Una entitat, el col·lectiu feminista L'Hora Violeta, ja s'ha queixat, considerant que es redueix la dona "a un simple objecte sexual i eternitza la seva instrumentalització en els engranatges del sistema capitalista". Critiquen també que només es tingui en compte els aspectes físics de les empleades.

Com que el factor corporal forma part de la "proposta de valor" que formula aquest restaurant, lògicament els cossos han d'estar alineats amb la sensualitat que se n'espera, de manera que cal trobar noies esbeltes i de bon veure, fet que afegeix un altre element de possible discriminació laboral damunt la crítica sobre els valors socials que s'hi transmeten. La propietària reconeix que és complicat trobar les cambreres adequades perquè han de ser "maques, no passar vergonya, servir bé les taules i ser simpàtiques".

14.8.07 [ca] 'Café con piernas' / [es] 'Café con piernas'
15.1.10 [ca] Més sobre el "café con piernas" / [es] Más sobre el "café con piernas"