25.3.14

Debat sobre participació social i mecenatge

Avui he assistit a un esmorzar-col·loqui sobre participació social i mecenatge organitzat per Roca Junyent Associats, on David Camps i Jordi Guarch van abordar les perspectives i novetats que pot plantejar el nou avantprojecte de Llei de Participació Social i Mecenatge del govern espanyol.

Alguns assistents qualificats, com el diputat Carles Campuzano, també han fet aportacions destacades al debat. Campuzano preveu que el text per a la reforma de la llei de mecenatge pugui entrar al Congrés durant aquesta legislatura.

Miquel Roca ha presentat l'esdeveniment dient que estem iniciant una nova etapa en el model de col·laboració público-privat, ja que l'Estat no ho podrà fer tot. Cal posar el tema damunt la taula. Als responsables del sector de la cultura se'ls està demanant que facin sense tenir, i als del món social que a sobre no ho critiquin. El problema existeix i creixerà. Fa uns anys intentava fer entendre al ministre d'Hisenda que el patrocini no és una manera de no pagar impostos sinó una manera diferent de pagar-los.

Roca ha indicant que tenim una mala regulació però el sector també hauria de fer un esforç. Fer una fundació sense fons, esperant que ja me'ls donarà una altra fundació... Però és evident que tenim un problema de falta de confiança de l'administració tributària.. Caldria explicar al país el que fa al sector; quanta gent menja gràcies al sector, quanta gent accedeix a la cultura gràcies al sector... Hi ha una actitud col·lectiva de poca valoració del sector.

L'advocat ha estat crític amb el govern destacant que quan s'ha d'abordar una reforma sanitària, es convoquen els grans especialistes del sector; quan s'ha de fer en el camp de l'ensenyament igual (excepte en el cas Wert); però quan s'ha de parlar de mecenatge el tema es passa a Hisenda!

Miquel Roca ha tancat l'acte dient que podem tenir molts esportistes, podem tenir molts investigadors... però finalment és el sentit de responsabilitat social el que dóna la mesura de la qualitat d'una societat i que ens pot garantir la felicitat.