21.3.14

Vaig assistir a l'acte #DiguemProu

Ahir vaig assistir a l'acte #DiguemProu, convocat per PIMEC. Retallo aquesta explicació de Vilaweb:

'Diguem prou a la submissió que practiquen els governs respecte d'algunes elits sectorials (principalment banca, energia, obra pública i gran distribució).' Paraules de la CUP? No, paraules d'empresaris pronunciades ahir des de la tribuna presidencial. 'Diguem prou a la pèrdua de patrimoni personal i familiar dels empresaris mentre els bancs recuperen els seus deutes i reben generosos rescats públics.' Parla Iniciativa per Catalunya? No. Parlen petits empresaris que qüestionen el rescat de la banca. Perquè a l'acte d'ahir es van proclamar ara i adés les idees que la PIMEC ha anat recollint dels seus associats a través de les xarxes socials i que ahir, en un funcionament de baix a dalt, la direcció va decidir d'exposar en veu alta i davant de tothom. Per exemple: 'Diguem prou als 171 dies de mitjana en què les empreses cotitzades a l'Íbex-35 paguen els seus proveïdors, sense que la CNV ni altres reguladors facin res contra aquesta il·legalitat.' La llei marca 60 dies. El sindicat llibertari CGT acusa les grans empreses de l'Íbex-35 d'il·legalitat? No, ho van fer ahir els petits empresaris.

Sí, l'acte d'ahir va ser una evidència que els interessos de la petita i mitjana empresa s'allunyen cada vegada més dels interessos dels bancs i les grans empreses. Les dades no enganyen. 'Una gran empresa paga un 12% d'impost de societats. Les petites i mitjanes, un 24%', diu González. No, no tots els empresaris són iguals. Uns, els grans, paguen la meitat d'impost de societat que els petits i viuen pendents del BOE. Els altres, els petits i mitjans, paguen el doble d'impost de societats i acaben els actes amb crits d'independència.
Font: Per primera vegada a la història, els petits empresaris de la PIMEC acaben un acte amb crits independentistes

L'acte ha estat molt bé i cal felicitar PIMEC per haver-lo organitzat. Sota el meu punt de vista, he tingut la sensació que al costat de les lletanies encapçalades per un "diguem prou" que -molt correctes i adequades- s'anaven succeint en forma de queixes en format breu i el corresponent aplaudiment, hauria calgut algun "diguem ara què".

Sobretot perquè els que ja ens sentim mobilitzats cada dia, és com si cada dia ja diguéssim prou. I la congregació de tants empresaris i empresàries ens permet pensar en un "som-hi", en un "diguem prou del passat i comencem a construir el futur des d'ara mateix"...


I insisteteixo que l'acte ha estat bé i potser no se'n podia demanar més. Però em pregunto si no seria innocent assistir a com ens desmunten les empreses amb tota la mala bava del món, sense escrúpols, amb solament una exclamació de dir prou. Vull dir que la situació ha estat, segueix sent i serà encara prou greu.

Dic això perquè he vist algun empresari molt pusil·lànime, feble d'esperit, especialment quan s'han produïts crits a la platea. Potser el crit més correcte hauria estat pel dret a decidir, majoritari entre l'empresariat, però hi ha moments en què el crit més contundent s'imposa. I és que si ara que ens volen desmuntar les empreses i el país, els empresaris no hem de cridar, no ens hem d'exclamar, quan ho farem? La situació és prou greu. És i serà, insisteixo.

L'estat espanyol, en lloc de lluitar contra la crisi i la represa econòmica, està obsessionat a recentralitzar i a reduir la realitat nacional de Catalunya, fet que està augmentant el conflicte i fent perdre energies. I el govern espanyol segueix tenint despeses fora de lloc, amb ministeris amb competències duplicades respecte a les assumides per les comunitats autònomes i altres despeses sumptuoses, per no parlar de la inversions anti-econòmiques, sols comprensibles des d'una obsessió per vertebrar la nación española i mostrar la seva presumpta grandesa al món. En aquests darrers anys l'endeutament espanyol ha crescut com no havia passat des de Felip II, i el govern segueix dient que ara ja no cal retallar més, davant una Europa astorada.

L'única resposta empresarial, en termes empresarials, és plantar cara i aportar solucions, que no vindran per si soles. Si el procés sobiranista català quedés aturat, Espanya no sols continuaria igual sinó que aniria a pitjor, com estem veient. L'única manera que Espanya s'hagi de repensar és a partir d'una sacsejada important, i sobretot guanyant una coherència que ara no té: l'Espanya castellana no sap concebre la diversitat, i necessita reduir tanta complexitat per a poder tenir una línia raonable.

Els empresaris i els consultors sabem fa molts anys que quan una empresa és massa gran en termes no de volum sinó d'assumir internament processos en què no s'és expert i tenir una dimensió ingovernable respecte a la seva pròpia cultura, el millor és optar per alguna més que l'outsourcing, cal optar pel downsizing. Fer-se més petits és la manera de recuperar l'excel·lència i tenir una fortalesa interna que li permeti recuperar el projecte, la missió, els beneficis.

I segur que això és el que cal a Espanya. Un downsizing, expressat en termes empresarials. I segurament això és el que calia cridar en una trobada empresarial: downsizing!! O cridem la paraula que vulguem, però que sigui propositiva, que marqui una línia.

Crec que alguns empresaris encara no han fet el pas a analitzar el procés en termes netament empresarials. Els sentiments personals i l'origen personal encara els marca molt. O potser pel fet que la seva empresa en particular està molt captiva del mercat espanyol per no haver fet els deures d'internacionalització. Per sort, moltes empreses, moltes pimes, i el conjunt de la societat catalana, estan assumint aquests reptes i poden abordar el procés amb un sentit molt més racional i pràctic.

Finalment, retornant a l'acte, també hauria agraït en els "diguem prou" de caràcter fiscal alguna declaració en el sentit més positiu, en el sentit de compromís amb una hisenda pública que estigui realment al servei de la societat, de l'economia productiva, del país. Alguna expressió de "volem començar a contribuir per sostenir el nostre país i deixar de tributar per un món que s'acaba, que s'ha d'acabar. Jo vaig piular "Quines ganes q amb el nou Estat català tinguem un model fiscal d'excel·lència inspirat en els millors del món on contribuïm justament".

En aquest sentit, també és d'agrair el desacomplexament en les crítiques a les grans empreses que viuen del BOE i  a la submissió que practiquen els governs respecte d'algunes elits sectorials (principalment banca, energia, obra pública i gran distribució). No és merament un reconeixement de la realitat, és tot un canvi, de parlar clar, un acte de valentia, de començar a abordar el fons d'alguns problemes.

Però mentrestant, el govern espanyol segueix construint línies d'AVE, i molt de pressa abans que en dos o tres anys la Unió Europea li ho impedeixi. Saben que aquesta Europa lenta els ho limitarà plenament en uns pocs anys, però abans volen acabar de "vertebrar España" i de donar joc a les grans empreses del BOE amb seu a Madrid. Mentrestant alguns empresaris i empresàries -cada cop menys, per sort- demanen que no es cridi per fer un estat propi en un acte empresarial... Ells són els que fan política, ells són els que amb la seva protesta sense proposta sols creen pessimisme desbocat, ells són els que acaben propiciant que Espanya segueixi així, ells són els que també són responsables que aquesta anti-marca-españa encara ens estigui marcant la nostra imatge davant el món. Calen més empresaris i empresàries que analitzin el problema en termes empresarials i que aparquin els sentiments personals o les visions il·lusòries. Considerar que després de segles Espanya pugui canviar i passar a ser un Estat seriós no és sinó una il·lusió infantil que ens està fent perdre temps i diners.

Piulades fetes o retuitades al Twitter:

JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 13 h
Q pimes no paguin més q grans; eficient; q persegueixi els defraud; q generi confiança; prou indefensió contribuent @caro_delio @eprendedor
Mostra la conversa

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
I mesures contra l'elusió fiscal i els autèntics defraudadors que fan les pimes estiguem mantenint el sist públic @lanitarac1 @pimec
Mostra la conversa

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
I 3r acabar amb la corrupció, inv.públ. ineficient q perjudiquen tothom excepte els q viuen del BOE @lanitarac1 @pimec
Mostra la conversa

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
I 2n actuar contundentment contra prevaricació a Hisenda q destrossen el teixit empr amb objectius recapt als complidors @lanitarac1 @pimec
Mostra la conversa

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
En primer lloc pensar legislació i Pol. Públ per a les pimes i autònoms, q som la immensa majoria @lanitarac1 @pimec
Mostra la conversa

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
@adakleinFortuny a banda dels q es posicionen en termes ideològics personals, es veu qui està captiu del mercat ESP i qui pensa mercat=món
Mostra la conversa

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
#diguemprou Per exemple, en positiu: Diguem q volem contribuir x mantenir sistema públic transparent, democr, i controlat des del propi país

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
Al costat dels #diguemprou hauria agraït algun "diguem ara què". Diguem prou del passat i comencem a construir el futur des d'Ara mateix

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
convocava Pimec amb el lema de #diguemprou a tot un seguit d'injusticies q patim pimes i autònoms @adakleinFortuny

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
He vist algun empresari molt pusil·lànime. Si ara q ens volen desmuntar empreses i país, els empresaris no hem de cridar, quan?#diguemprou

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
L'acte ha estat bé! #diguemprou Però no seria innocent assistir a com ens desmunten les empreses sense q almenys els hi desmuntem l'Estat?

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
.@adakleinFortuny #diguemprou Tots no; n'hi ha q demanen silenci. Jo els he demanat q si volen estar a ESP q es facin càrrec del meu cost

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
Vull començar a contribuir per sostenir el meu país i deixar de tributar per un món que s'acaba, que s'ha d'acabar #diguemprou Fugim-ne!

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
autònoms i pimes indefensos afectats per situacions properes a prevaric Agencia Tribut ens hauríem de coordinar @NunuGili #diguemprou

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
Prou a la llei que penalitza l'autoconsum energètic i l'energia verda #diguemprou

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
Quines ganes q amb el nou Estat català tinguem un model fiscal d'excel·lència inspirat en els millors del món on contribuïm just #diguemprou

Repiulat per JosepMaria Canyelles
  Roser Francisco ‏@RoserFrancisco 19 març
Molt bé #diguemprou i aplaudim, però alguna cosa haurem de fer? #Independencia
de Barcelona, Barcelona

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
Diguem prou a la corrupció política (grans aplaudiments!). Prou a totes les corrupcions i impunitats! #diguemprou

Repiulat per JosepMaria Canyelles
  Joan Canadell ‏@jcanadellb 19 març
Tots els #diguemprou q manifesta @pimec nomes es poden solucionar amb un Estat Catala El 67% dels empresaris de @pimec ja ho manifesten

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
Diguem prou a la indefensió de pimes i autònoms davant la subjectivitat de l'Agència Tributària, A galeres haurien d'anar alguns #diguemprou

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
Digueu prou que des de Madrid decideixin sobre els interessos de Catalunya, els seus ciutadans u empreses #DIGUEMPROU

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
Diguem prou a la presa de pèl dels governs espanyols q sols pensen en la seva administr i les empreses se'ls enfoten #DIGUEMPROU

  JosepMaria Canyelles ‏@jmcanyelles 19 març
Diguem prou als abusos d'Hisenda amb casos clars de prevaricació #DIGUEMPROU

Repiulat per JosepMaria Canyelles
  CCN ‏@CCatalaNegocis 19 març
#diguemprou als generosos rescats públics de la banca mentre no hi ha diners per a la petita i mitjana empresa

Repiulat per JosepMaria Canyelles
  Josep Huguet ‏@Josep_Huguet 19 març
#diguemprou Gonzàlez denuncia incompliments programa electoral.1video amb declas d ministres i consellers q mostra distáncia entre dit i fet

Repiulat per JosepMaria Canyelles
  Paco Sosa ‏@sosapaco 19 març
las empresas del IBEX pagan a sus proveedores con un promedio de 700 días ...#diguemprou @pimec

Repiulat per JosepMaria Canyelles
  Jordi Finestres#SíSí ‏@jordifinestres 19 març
Les pimes i els autònoms #DIGUEMPROU a l'asfíxia fiscal, les mentides i els incompliments del govern espanyol.