17.3.14

Els museus, institucions socialment responsables

En el marc del projecte Territori Socialment Responsable impulsat per la Fundació Pro Penedès hem organitzat dues jornades a fi de tractar l'aplicació de la gestió de la Responsabilitat Social dels Museus, i en general des de les entitats culturals, amb una aproximació de manera transversal i enfocada a generar sinergies amb els diferents agents del territori.

Amb aquestes jornades es pretén compartir experiències i fomentar un espai de diàleg on tots els agents puguin aportar el seu punt de vista i activar un focus de coneixement compartit que servirà per a futures accions.

Un espai de cocreació amb el suport d’acompanyament de Vector 5, Excel·lència i sostenibilitat, dirigit a treballar la responsabilitat social com a atribut de territori, i com això pot aportar capacitat de tracció turística i implicar els diferents grups d’interès.

La primera sessió va tenir lloc el 19 de febrer a les instal·lacions de Vinseum, el museu del vi de Vilafranca del Penedès. Vam poder abordar-hi aspectes com el sistema de gestió, com mesurar el valor creat, posar en valor l'RS, creació de xarxes, o com repensar la missió museística en clau de la nova museologia i la necessitat d'ampliar el marc de creació de valor per als diferents grups d'interès.

La segona va ser el 5 de març i es va fer al Museu Marítim de Barcelona, fet que va permetre que els participants coneguessin de primera mà l'experiència en Responsabilitat Social d'aquest museu pioner.

En aquesta trobada ens van acompanyar Roger Marcet, director el MMB, Teresa Soldevila, directora d'RS, i Núria Paricio, directora de la Fundació Tot Raval i restaurant Norai.

Per part de Vector 5, hi han participat Josep Maria Canyelles, Albert Huerta i Marta Ribera.

Algunes entrades anteriors sobre la iniciativa Penedès Destinació Socialment Responsable: