23.3.14

Estic mesurant els consums energètics de casa meva


Estic mesurant els consums elèctrics domèstics de casa meva. Els socis de SomEnergia de la comarca del Garraf ens anem passant un aparell de mesura que cadascú pot tenir una setmana a cada llar.
Avui he començat a fer-lo servir, i ja he comprovat no solament el consum general sinó els consums particulars de cada electrodomèstic: la rentadora, la torradora, la cafetera, el televisor, l'ordinador...

He anat comprovant també les bombetes, engegant i tancant la il·luminació de les habitacions, per veure el comportament diferent de les de baix consum i les bombetes que encara queden de filament incandescent. La primera sorpresa és que em pensava que trobaria consums d'standby, especialment en el cas del televisor, i em marca zero. Respecte a la cafetera, té un consum de 1.350W, superior als 985 de la torradora. S'ha acabat allò de "et deixo la cafetera engegada per quan et facis el teu cafè"!

Tots els aparells que estic fent servir tenen un cost d'uns 150 euros més IVA. El més important és el mesurador d'energia model EnviR, quu permet mesurar el consum elèctric de la llar, negoci o empresa. A més, es pot fer servir per a mesurar per separat fins a 10 punts de consum. Compara consums en temps real, emmagatzema la informació del consum durant 2 anys i connexió a internet amb programari lliure. Té possibilitat de trifàsic per a lectures fins a 70 kW.


Amb el sensor individual d'endoll es pot monitoritzar el consum elèctric dels electrodomèstics per separat, i ajuda a conèixer si aquests consumeixen de manera eficient i què implica en euros.

A més, es poden enviar les dades del consum energètic a portals web compatibles connectant el monitor al mòdul d'internet, fent servir diversos programaris gratuïts per veure el consum online.

Malgrat que diuen que et pots estalviar fins a un 20%, si ja som curosos a l'hora d'apagar llums i mirem de comprar aparells ecoeficients, el sistema de mesura sols servirà per comprovar i per prendre una consciència més informada! Penso que pot ser molt més interessant en el cas de negocis on tenen aparells que consumeixen molt i sobretot per valorar la distribució horària dels consums i les facturacions.