23.3.14

Torna la Setmana del Voluntariat Ambiental

Cartell de la Setmana del Voluntariat 2014
Del 31 de maig al 8 de juny, se celebra la segona edició d'una setmana que pretén fer un reconeixement a les persones voluntàries en l'àmbit ambiental i donar visibilitat a les entitats que les acullen.
18/03/2014

Molts dels projectes mediambientals que es duen a terme arreu del territori són possibles gràcies a la col·laboració i dedicació de les persones voluntàries i gràcies a l'acollida, la formació i la gestió de les seves tasques que fan les entitats. Molts d'aquests projectes són una via per conèixer i implicar-se de forma activa i participativa en la conservació de la natura i la del medi ambient.

La Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) va néixer de la necessitat de dotar d’estructura aquest moviment de voluntariat ambiental, per fomentar i consolidar els projectes i programes de voluntariat que es duen a terme per ia protecció i millora del medi ambient, així com el voluntariat en aquest àmbit.
1.000 voluntaris en la primera edició
L'any 2013, després d’anys de feina feta entre tots, de desenvolupar projectes il·lusionadors i impulsors de canvi, la XVAC va voler fer un reconeixement públic a la tasca de les persones voluntàries que es dediquen a la protecció i millora del medi ambient i a les entitats que ho fan possible, mitjançant la celebració de la Setmana del Voluntariat Ambiental (SVAC).
La primera edició, celebrada de l’1 al 9 de juny del 2013 a l'entorn del Dia Mundial del Medi Ambient- va aplegar 36 entitats ambientals que van realitzar 55 activitats de voluntariat ambiental arreu del territori català, mobilitzant a més d’un miler de voluntaris.
Ara se n'engega una de nova
Aquest 2014, en un moment en què hi ha un interès creixent en el voluntariat ambiental i que Barcelona és Capital Europea del Voluntariat, la XVAC engega la segona edició de la Setmana del Voluntariat Ambiental, que tindrà lloc del 31 de maig al 8 de juny.
Una setmana pensada per reunir accions i activitats de voluntariat ambiental organitzades per diferents entitats d’arreu del territori, per tal d'oferir experiències de voluntariat obertes a la participació dels ciutadans i també de la societat organitzada.
Sinergies
La Setmana del Voluntariat Ambiental compta amb la col·laboració activa i suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, considerada un dels projectes clau del Pla de Suport al Tercer Sector Ambiental per aquest 2014. La Setmana té també el suport de l’Obra Social de “la Caixa".
Tot i que la Setmana està impulsada per la XVAC, serà co-organitzada amb totes aquelles entitats que s'hi sumin.
Com participar-hi?
Si sou una entitat ambiental i voleu organitzar una activitat per a la Setmana del Voluntariat Ambiental, haureu de registrar la vostra entitat i introduir-la directament a través d'un formulari.
La Setmana també és oberta a la participació d'escoles, empreses, universitats... . Si és el vostre cas, poseu-vos en contacte amb la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) a través del correu lasetmana@xvac.cat.
Mentre no arriba la Setmana
Durant les setmanes prèvies a la celebració de la Setmana del Voluntariat Ambiental, s’ha posat en marxa una campanya de recollida de fotografies a Instagram sota l’eslògan “Dóna un cop de mà pel Medi Ambient”, on s’anima a qui vulgui participar a fer una fotografia de les seves mans en alguna acció relacionada amb la protecció i millora del medi ambient.
Podeu publicar-les directament a Instagram amb el hashtag #svac2014 o bé enviar-les a lasetmana@xvac.cat.
Una altra forma de donar suport a la Setmana és fent-ne difusió per les xarxes socials (al web trobareu la imatge gràfica).
Qui fa voluntariat ambiental a Catalunya?
La Setmana també és una oportunitat per conèixer millor la realitat del voluntariat ambiental a Catalunya. És per això que, en motiu també d'aquest esdeveniment, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya també està elaborant una actualització de quines entitats desenvolupen programes o activitats de voluntariat ambiental a casa nostra.
Si sou una entitat ambiental, encara que no participeu en la Setmana, també podeu fer-los arribar la vostra experiència; els servirà per fer aquesta fotografia actualitzada del sector.
Consulteu la pàgina de la Setmana del Voluntariat Ambiental 2014 i segui-la a través de les xarxes socials (facebook, hashtag #svac2014).
Per conèixer millor l'esdeveniment, aquí teniu un video de recull de la Setmana del Voluntariat Ambiental 2013.
 
Autor: Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Entitat redactora: Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya