28.1.14

Presentació de la Iniciativa per a la Reforma horària a Catalunya per caminar cap a uns horaris més cívics i racionals

  • Presentació de la Iniciativa per a la Reforma horària a Catalunya per caminar cap a uns horaris més cívics i racionals (29 de gener, 9h, Sala Raval, CCCB (Montalegre, 5).
  • L’acte és el punt de partida de la Iniciativa i està obert a institucions públiques, teixit social i productiu, agents socials, mitjans de comunicació i entorns acadèmics vinculats a la recerca en usos del temps.
  • Ara és l'hora: campanya pels horaris europeus (27.10.13)


    9:10 h        
    VÍDEO: Passi del vídeo “Que el temps jugui al nostre favor”

    9:15 h      
    DIÀLEG: Intervenció de Rita Marzoa, Núria Ribó, Ferran Rodés

    9:35 h     
    OBSERVATORI: Intervenció de la Fila zero formada pel grup d'experts i expertes que interpretaran les experiències personals de cadascuna de les persones que han parlat anteriorment

    10:05 h    
    CLOENDA: Tancament de l’acte a càrrec d’Ignasi Buqueras, president d’ARHOE i Fabian Mohedano, promotor de la Iniciativa
      Espai DIÀLEG:

    Rita Marzoa és periodista. És presentadora a Catalunya Ràdio de l'espai Solidaris. Col·labora en la revista digital Esguard. També és membre de la Junta directiva d’Òmnium Cultural.

    Parlarà de la seva experiència com a mare, associada, amb una professió amb horaris irracionals i que viu fora de Barcelona, on té el lloc de treball. També conduirà l’acte.

    Núria Ribó és llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB, ​​ha estat professora de ràdio al departament de Periodisme de la mateixa, i d'un màster sobre Corresponsals Internacionals. Va ser corresponsal de TVE a Washington i Londres, i posteriorment ha treballat en diverses emissores de ràdio de Catalunya, així com a TV3. Col·labora en diverses revistes, i té una columna setmanal a El Mundo.

    Parlarà de la seva experiència com a periodista que treballa fora al llarg d’una etapa important de la seva vida, de l’impacte del canvi d’horaris tant a l’anada com a la tornada a Catalunya.

    Ferran Rodés és empresari. És vicepresident d'Havas Media, conseller delegat d'Acciona i co-fundador i president del Consell Editorial del diari ARA. El 20 de març del 2012 la Generalitat de Catalunya el fa president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).

    Parlarà de la seva experiència com a empresari que combina la vida entre Barcelona, París i Londres. També intervindrà en qualitat de president del CADS, òrgan de la Generalitat de Catalunya.


    Espai OBSERVATORI:
    Assumpta Baig, mestra [Associació Salut i Família]
    Sara Berbel, psicòloga social i experta en polítiques de gènere
    Salvador Cardús, professor [Universitat Autònoma de Barcelona]
    Lluís Casado, consultor [Grupo Mediterráneo Consultores]
    Núria Chinchilla, professora [IESE Business School]
    Josep Ginesta, treballòleg [Grupo Empresarial Ribé Salat]
    Elvira Méndez, directora general [Associació Salut i Família]
    Sara Moreno, professora [QUIT - Universitat Autònoma de Barcelona]
    Jordi Ojeda, professor  [Universitat de Barcelona]
    Mercè Otero, professora jubilada [Ca la Dona]
    Jordi Pigem, filòsof i escriptor
    Cristina Sánchez, professora [Universitat de Girona]
    Esther Sánchez, professora [Universitat Ramon Llull - ESADE]


    Espai CLOENDA:
    Ignasi Buqueras, president d’ARHOE
    Fabian Mohedano, promotor de la Iniciativa per a la Reforma horària
       

    El perquè de la Iniciativa

    Catalunya s’organitza en uns horaris que corresponen a l’època de la societat industrial, agreujats per transformacions sobre l’organització social del temps patides pel creixement econòmic durant el franquisme. Aquesta situació deriva en seriosos obstacles per a la competitivitat i la producció empresarial, en el augment de riscos psicosocials de les persones treballadores, el manteniment de la desigualtat de les dones, els problemes de salut derivats de la manca de son en adults i infants, la manca de temps personal i en una disminució del benestar de la societat en general.

    A Europa fa algunes dècades que va començar la substitució del model horari tradicional per un altre adaptat a les necessitats d’igualtat i productivitat de la ciutadania, i diversos estudis de l’Eurostat (oficina estadística de la Unió Europea) mostren que estan avançant en el bon camí, tot i que hi ha diferències entre països segons els models adoptats. Al nostre país el debat tot just s’inicia fa uns anys i ara sembla que emergeix el debat en un context de crisi en el que cal trobar fórmules d’optimització dels recursos escassos. En aquest context és en el que s’ha posat en marxa la Iniciativa per a la Reforma horària - Ara és l’hora. L’objectiu fonamental és impulsar uns horaris sostenibles i beneficiosos per a les institucions, les empreses i la ciutadania. Cal, en definitiva, passar d’uns horaris propis de l’era industrial a uns que s’adaptin a les necessitats de la nova societat del coneixement.

    El Govern de la Generalitat de Catalunya dóna suport a la Iniciativa i en breu impulsarà accions per estudiar seriosament l’eventual reforma. Per aquest motiu comptarà amb una àmplia representació de responsables de diferents àrees implicades (Presidència, Cultura, Ocupació i Empresa, Governació, Benestar social i Família). També hi haurà representants dels actors que han de fer possible l’acceleració de la reforma, com per exemple regidories dels usos del temps, responsables de diputacions provincials, dirigents de les patronats Foment del Treball, PIMEC i CECOT, així com dels sindicats CCOO i UGT. El grup de persones expertes procedents de diferents disciplines i visions que impulsen la reforma també hi assistiran i participaran activament. Un total de 130 persones procedents de diferents organitzacions han confirmat l’assistència.