9.5.13

Declaració Dia d'Europa 2013

  • Responsabilitat Global s'ha adherit a la declaració 
Declaració Dia d'Europa 2013
Aquest any, la commemoració del Dia d'Europa el proper 9 de maig es farà en el context de l'Any Europeu de la Ciutadania, i a través de la Setmana d'Europa als Municipis de Catalunya, el Consell Català del Moviment Europeu vol aprofitar aquesta ocasió per conscienciar als ciutadans i ciutadanes europeus de la necessitat d'implicar-se en el procés de construcció europeu.

Es tracta d' una crida a la divulgació i conscienciació dels drets que, pel fet de ser ciutadans de la Unió Europea, gaudeixen els més de 500 milions de persones que viuen als estats que la integren.

En aquesta situació, és molt oportú que la ciutadania celebri el seu any demanant i exigint als governants el respecte dels drets que recull el Tractat de la UE, que són complementaris als seus drets nacionals. Es tracta de conèixer i fer valdre aquests drets, que no són prou coneguts per la majoria dels ciutadans i ciutadanes, especialment els de lliure circulació i residència en altres països de la Unió Europea.

El moment és també molt oportú, ja que l'Any Europeu de la Ciutadania se celebra poc abans de les eleccions europees de 2014, la qual cosa permetrà informar els ciutadans i ciutadanes del seu dret a votar i animar-los que ho facin, en un context en el qual la ciutadania té la sensació que el poder és llunyà i tecnocràtic. Europa ha de ser més democràtica. La democràcia és la millor manera de conservar la sobirania, i Europa ha de ser democràtica i sobirana. Davant els reptes econòmics i financers als quals s'enfronten els estats membres de la UE, la necessitat de potenciar la dimensió ciutadana de la Unió és urgent. I ara és més important que mai.

El Consell Català del Moviment Europeu, seguint la crida del Parlament i de la Comissió Europea, s'ha fixat com activitats principals per aquest any, i més especialment en el marc d'aquesta XIII Setmana d'Europa als Municipis de Catalunya, organitzar debats i sessions de divulgació sobre les drets dels ciutadans per conèixer la seva opinió i les seves propostes.*

Al voltant d'uns 25 municipis catalans acolliran taules rodones, conferències i concerts en commemoració del Dia d'Europa (9 de maig) durant les properes setmanes.

L'acte institucional central d'aquest programa tindrà lloc el 9 de maig a les 19,30 h. al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona amb el XIX Concert del Dia d'Europa.

El Consell Català del Moviment Europeu agrupa ajuntaments, associacions, centres d'ensenyament universitari, col·legis professionals, empreses, partits polítics, sindicats i persones en la defensa dels ideals europeistes. La XIII Setmana d'Europa als Municipis de Catalunya compta amb la col·laboració de l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, de la Diputació de Barcelona, de la Representació de la Comissió Europea i l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, de la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya i els centres Europe Direct de Catalunya.

Podreu consultar el programa d'activitats, així com la Declaració del Dia d'Europa, a la pàgina Web del CCME (www.ccmeur.cat).

Joaquim Millan
Secretari general
Consell Català del Moviment Europeu
Provença, 281, 2n, 6a
08037 Barcelona
Tel. 93 487 98 15
info@ccmeur.cat
Adhesió: http://www.ccmeur.cat/adhesio-a-la-declaracio-2013/

Descarrega el PDF  Veure llistat d’adhesions