24.2.13

Seminari Innovant en Voluntariat d’Empresa

La Cambra de Comerç de Barcelona va organitzar fa uns dies un seminari sobre com innovar en el Voluntariat d'Empresa, un espai de reflexió i propostes

Quan al juny del 2003 vaig poder organitzar una trobada d'empresaris catalans per parlar del Voluntariat d'Empresa, aquesta era una realitat absolutament incipient i prou desconeguda per la majoria.

En el dinar de treball realitzat al Círculo Ecuestre de Barcelona moltes empreses van suggerir que seria bo disposar d'eines pràctiques per començar a situar-se i valorar-ne els pros i contres. D'allà en va sortir un manual que es va poder repartir entre les empreses catalanes, editat per l'Institut Català del Voluntariat.

Només tres anys després, a Catalunya, com arreu del món, escrivia en un article que aquesta pràctica ja havia experimentat un creixement enorme. Ara, després de 10 anys, hem de repensar com s'està desenvolupant el Voluntariat d'Empresa, com es pot millorar la capacitat de crear valor per a totes les parts i com innovar. El 2011 va ser l'Any Europeu del Voluntariat i a Catalunya s'hi va celebrar el Congrés Europeu, en el qual una de les reflexions es va centrar en el Voluntariat d'Empresa (VdE).

A la Cambra de Comerç de Barcelona es va organitzar aquest febrer un seminari sobre com innovar en el Voluntariat d'Empresa, un espai de reflexió i propostes per a un grup reduït d'empreses seleccionades, però que en el futur pot resultar d'interès per a d'altres o pot donar lloc a d'altres iniciatives.

En el VdE hi intervenen moltes parts, empresa, voluntaris, destinataris, entitats, i no és fàcil alinear. Però malgrat les dificultats, el VdE és una oportunitat que encara pot donar el millor de si, i que pot connectar-se millor a la gestió dels valors organitzacionals, al desenvolupament de soft skills, als processos d'innovació social...
  • Projectes de major valor social: Voluntariat en entorns complexos.
  • Projectes que afavoreixin la conciliació de la vida laboral, familiar i social: Voluntariat en Família.
  • Voluntariat directiu.
  • Iniciatives compartides i transversals: grans projectes de país.
  • Voluntariat orientat a desenvolupar soft skills.
El Voluntariat Corporatiu o d'Empresa és un model d'acció social molt nou... ja que, tal com s'està practicant avui dia, no té sinó uns pocs anys. De fet, no fa gaires anys aquest era un concepte absolutament desconegut i impensable per a moltes empreses.

Fa justament 10 anys, la Generalitat de Catalunya va organitzar una trobada al Cercle Eqüestre amb una vintena d'empreses per valorar aquesta pràctica que s'observava en altres països. Els participants van mostrar-hi interès i van suggerir la realització d'un manual, que es va publicar a l'any següent.

En pocs anys ha aparegut i ha crescut a cavall de l'RSE... i algunes empreses significatives han començat a crear programes específics. Ha passat a ser un concepte més conegut, però s'ha desenvolupat prou?
  • Apareixen preguntes sobre l'impacte a l'empresa: Dóna la resposta esperada? Com s'està aplicant? Es pot millorar? Es comprèn internament? Com s'ha d'alinear?
  • I també preguntes sobre l'impacte a l'entorn: Ho valoren bé les organitzacions socials? Genera el millor valor possible? S'integra de manera singular a la realitat social de cada territori?
A Catalunya, el voluntariat no és res nou... El que ha resultat nou és el paper actiu de les empreses en aquesta matèria. I sovint no se sap comprendre el sentit i el valor que comporta, que no és merament d'acció social sinó de gestió dels valors i d'alineació interna.

L’acció social de les empreses ha evolucionat de manera enorme en la darrera dècada, i actualment es porten a terme, entre d’altres, projectes que permeten crear un impacte social alhora que hi ha una implicació més profunda més enllà de les aportacions econòmiques.

Per mitjà de compromisos com el Voluntariat d’Empresa (VdE) o els models coneguts com a Inversió Social, el personal de l’empresa pot aportar habilitats i temps alhora que poden desenvolupar valors personals que finalment acaben conformant uns valors d’empresa més proactius i compromesos. Els models de VdE poden ser molt diversos, des de les accions que tenen més d’experiència solidària compartida, on el focus és el treball en equip en un entorn prou lúdic o relaxat, fins als casos en què l’experiència pot arribar a afectar el desenvolupament humà –valors i actituds- de les persones implicades.

Al llarg d’uns anys d’experiències, les empreses han après a valorar tant l’impacte social dels programes on intervenen com també la capacitat d’aquestes accions per generar impactes satisfactoris en els treballadors implicats, ajudant a desenvolupar habilitats socials i fortalesa emocional. Algunes empreses amb una major experiència en el VdE han desenvolupat major capacitat per ser selectius i poder escollir projectes que permetin excel·lir en l’impacte social i el l’impacte personal.
  • Quin tipus de projectes interessen a l'empresa? Alineats o no? Alineats amb la necessitat empresarial o amb la necessitat social? Alineats per contingut, per estil, per valors?
  • Quin grau d'innovació? Quin Impacte social? Quin risc esteu disposats a assumir?
  • Quin valor per a l'empresa, per al voluntari, per als destinataris, per a l'entitat?

Ramon Terrassa, director general d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya, va parlar sobre el Voluntariat en Família, després que Daniel Ortiz (RSE Laboratoris Esteve) donés la benviguda en nom del Grup de Treball d'RSE de la Cambra de Comerç de Barcelona.




Josep Maria Canyelles, coordinador del Grup de Treball d'RSE de la Cambra de Comerç de Barcelona, va conduir el seminari, a partir de la seva experiència en RSE i en voluntariat.










Albert Huerta, soci de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat, i expert en RSE, va desenvolupar el model de Voluntariat d'alt impacte social a partir d'una proposta concreta com la de Cercles.






Enric Madrigal, director d'Entre2Móns, va desenvolupar una presentació sobre el desenvolupament d'habilitats socials i soft skills a partir del voluntariat d'empresa.








Algunes reflexions relacionades:

12.1.12 Jornada sobre voluntariat d'empresa a ESADE
10.11.11 Proposta sobre el Voluntariat d’Empresa #Eurovol2011 En aquest article de Josep Maria Canyelles (II Congrés Europeu del Voluntariat) es llancen algunes propostes adreçades als diferents actors que intervenen en el voluntariat d’empresa, amb la intenció de reflexionar sobre com s’ha de desenvolupar aquest nou canal i com ha d’integrar-se dins el model català d’associacionisme i voluntariat.
9.11.11 "Hem de fer un salt endavant en els models de partenariats" #Eurovol11
28.6.11 “La incorporació de la responsabilitat social com un actiu del territori”
26.5.11 Vers un VOLUNTARIAT corporatiu estratègic a Europa
19.2.11 Canyelles intervé al curs "Any Europeu del Voluntariat"
11.10.06 El Voluntariat d'Empresa ofereix virtuts a l'RSE interna i externa
Més informació
Más información
[ca] Compromís personal amb el voluntariat
[es] Compromiso personal con el voluntariado

Vídeos del Fòrum de les Associacions de Barcelona 2011 sobre VdE: