12.3.09

El govern andorrà malda per sortir de la llista de paradisos fiscals


El president, Albert Pintat, donarà compte avui de la reunió amb l'OCDE

El govern andorrà negocia amb l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE) perquè aquesta esborri el Principat de la llista de paradisos fiscals. Durant la cimera del G-20 (19 de març – 2 d'abril) l'OCDE presentarà la llista definitiva de paradisos fiscals, contra els quals hi haurà sancions. Ahir el cap de Govern andorrà, Albert Pintat, va parlar amb representants de l'organisme i avui donarà compte del resultat de la reunió.

Ara encara no se saben els trenta països que sortiran a la llista de paradisos fiscals. De moment, l'OCDE ha redactat un primer esborrany i l'ha adreçat als estats membres del G-20. Aquest document és provisional, i pot canviar d'ací al principi de la cimera, la setmana vinent. En aquest esborrany hi ha cinc estats més (Àustria, Luxemburg, Suïssa, Hong Kong i Singapur), que no figuraven a la llista del 2005, en què apareixien els paradisos fiscals que no havien tendit a una situació de més transparència: Andorra, Liechtenstein i Mònegue.

Que la llista que hi ha en l'esborrany de l'OCDE canviï dependrà de les negociacions que duen a terme els estats considerats paradisos fiscals amb els representants de l'organisme. Ahir el cap de Govern andorrà s'hi va reunir, però encara no se saben les conclusions de la reunió. Albert Pintat compareixerà a la tarda per explicar-les.

Aquesta és la primera reunió de Pintat amb l'OCDE d'ençà que va anunciar la renúncia a ser candidat de les pròximes eleccions andorranes. La decisió, la va prendre, va dir llavors, per defensar els interessos d'Andorra solament com a cap de Govern, i no com a candidat electoral. Pocs dies abans Christian Frémont, representant personal del copríncep francès Nicolas Sarkozy, havia avisat tots els candidats a les eleccions andorranes del 26 d'abril: Sarkozy no vol anar a la reunió del G-20 com a cap d'estat d'un paradís fiscal, i per això ha fet un toc d'atenció al govern andorrà perquè es faci esborrar de la llista de paradisos fiscals de l'OCDE.

Si Andorra apareix a la llista de paradisos fiscals, pot ser castigada amb sancions importants. En efecte, el Parlament Europeu va abonar ahir la proposta del G-20 d'aplicar aquestes sancions amb vista a millorar la transparència financera dels estats europeus i combatre l'evasió fiscal en plena crisi econòmica.