28.3.09

Alcampo i Leroy Merlin al marge de la llei

Augmenta la presencia del català en la comunicació de les grans superfícies

Un estudi de la Plataforma per la Llengua mostra que, en línies generals, la presència de la llengua catalana en rètols, catàlegs, etiquetatges i pàgines web de les grans superfícies ha augmentat considerablement els darrers anys. Segons la Plataforma, l’anàlisi fet a 36 marques d’establiments és positiu ja que, respecte l’estudi fet el 2007, hi ha hagut una vintena d’avenços i tan sols tres retrocessos en l’ús de la llengua, i el 91% dels catàlegs estan en català de forma total o parcial, un 17% més que fa dos anys. L’entitat denuncia, però, que les empreses Conforama, Alcampo, Sabeco, Lidl, Leroy Merlin i AKI Bricolatge encara incompleixen la Llei de Política Lingüística.

Respecte el 2007, explica l’informe, el català en els catàlegs de productes ha estat introduït per primer cop i de forma generalitzada a les empreses AKI, Bauhaus i FNAC, i IKEA, que ja l’utilitzava en part, ara també ho fa de forma generalitzada i el 2008, per primer cop, ha repartit el catàleg de temporada a les llars en català.

La Plataforma lamenta, però, que encara existeixi “una minoria de cinc cadenes d’establiments que en general segueixen incomplint la Llei de Política Lingüística, que estableix que com a mínim aquesta informació hauria de ser en català”. Les empreses són Alcampo i Sabeco (del Grup Auchan) i Lidl, que fan servir el català “testimonialment”, i Leroy Merlin i Conforama, que no l’utilitzen mai.

En la retolació també hi ha hagut avenços significatius, explica l’estudi, i “pel que fa a les pàgines web i serveis electrònics, Mercadona, IKEA i El Corte Inglés han reduït la presència del català, mentre que Decathlon l’ha incorporat de forma generalitzada al web (excepte en la venda en línea) i FNAC l’ha introduït per primer cop, de forma testimonial”.

L’anàlisi és, en general, una bona notícia pels consumidors que volen poder comprar amb la seva llengua, a pesar del reduït grup d’empreses que es resisteix a complir una normativa que tan sols aposta per garantir els drets lingüístics dels ciutadans del Principat.

Font: Tribuna Catalana