29.3.09

El retorn a l'Estat

L’expresident de l'URSS i premi Nobel de la pau, Mikhaïl Gorbatxov, ha publicat un article distribuït per The New York Times Syndicate titulat “El retorn a l'Estat”, en el qual afirma que les grans empreses s'han convertit en gegants burocràcies no governamentals.
Gorbatxov fa referència a un model econòmic basat en la irresponsabilitat i algunes de les afirmacions que hi fa són les següents:
A mesura que la crisi financera i econòmica global es fa més profunda i més greu, hem de repensar alguns tòpics, entre els quals hi ha el paper de l'Estat. És pot predir que es revertirà l'enfocament que havia prevalgut les últimes dècades sobre aquest rol. L'atac contra l'Estat es va llançar fa més de 30 anys. Margaret Thatcher i Ronald Reagan van disparar els primers trets. Economistes, empresaris i polítics van apuntar el dit al Govern, que van considerar la font de gairebé tots els problemes que tenia l'economia.

Els principis del monetarisme, de la irresponsabilitat amb la societat i amb el medi ambient, i de l'excés de consum i de guanys com a motors de l'economia i de la societat, van començar a considerar-se un estàndard internacional. L'anomenat consens de Washington, que va reflectir aquests principis, va intentar imposar-se al món.

La veritat és que el Govern no pot fer-ho tot per a tothom. Però ha de protegir els habitants d'un país de l'atracament a mà armada de les financeres. Els governs han assumit ara la responsabilitat per rescatar l'economia.
Finalment esmenta el desig que els líders del G- 20 que es reuniran a Londres el mes que ve per a discutir la crisi financera resolguin els punts més apressants i estableixin les bases de les dècades vinents.
Els desafiaments són formidables: definir un nou paper per als governs i els organismes internacionals per tal de regular l'economia, construir economies menys militaritzades, que no es basin en l'excés de consum i de guanys, i harmonitzar el creixement amb les preocupacions morals i ambientals.
Podeu llegir l'article sencer al Periódico: [ca][es]