20.3.09

El 'paper' de la publicitat

Reproduïm la següent notícia publicada a www.vilaweb.cat

Un montbuienc analitza en detall tot allò que li arriba a la bústia postal per fer prendre consciència dels residus que produïm



Oriol Ferràndez Grau, un programador informàtic de Caldes de Montbui (Vallès Oriental), es va proposar, el 31 de desembre passat, un objectiu força diferent dels habituals desigs de perdre pes o de ser més bones persones: calcular la quantitat de paper que rebrà a la bústia postal durant el 2009. 'El paper actualment constitueix el 25% de les deixalles de tot el món, i a Catalunya no som pas una excepció', explica a la web La bústia de paper.

A la web també recorda que la fabricació de paper (vídeo) és un procés contaminant ('el quart sector industrial més contaminant del món') i dependent dels arbres ('el 40% de la fusta industrial de món es fa servir per fer paper'). Tenint en compte aquestes dades, des de l'1 de gener Ferràndez aplega, anota i pesa la quantitat de paper publicitari que entra a la seva bústia. 'Per veure a final d'any quines empreses malgasten més recursos per omplir la meva bústia i fer-me perdre el temps reciclant una part de la brossa que jo ni tan sols volia fer'.

Anàlisi de dades

L'autor actualitza diàriament la quantitat de publicitat rebuda i el pes total (gairebé 1,5 kg, fins ara), i calcula quants materials han calgut per a fabricar tot aquest paper (fusta, aigua i energia). També detalla tota la publicitat rebuda: idioma, producte ofert i marca publicitada. Les firmes Miró i la Sirena encapçalen, de moment, el rànquing.

Difusió de propostes

Per promoure la iniciativa Oriol Ferràndez aprofita tots els mitjans que té a l'abast:webbloc (amb reflexions sobre l'àmbit de la recollida selectiva i el reciclatge, però també de la publicitat) i grup de Facebook. Des de la setmana passada també col·labora mensualment en el programa El nostre medi, de Ràdio Caldes.

A més d'acumular, destriar i pesar la publicitat en paper rebuda, Oriol Ferràndez exposa propostes de reducció de residus i algunes idees de papiroflèxia, per reciclar d'una manera lúdica aquesta entrada de paper a casa.