26.3.09

Per una Responsabilitat Social de les Universitats gestionada

Amb motiu de les mobilitzacions estudiantils que estem vivint aquests dies a Catalunya, la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Anna Ripoll, publica un article avui al Periódico titulat 'Defensem la universitat pública', on entre altres consideracions emfasitza el sentit de responsabilitat social que ha de tenir la universitat pública.

Entre altes coses, manifesta que "Com a rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona treballo per aconseguir que la meva universitat sigui excel·lent. Vull una universitat en què s'estudiï i es treballi per fer una societat millor. Una universitat líder en ciència i tecnologia, però també responsable socialment. Una universitat que vol ser actor rellevant en un sistema econòmic centrat, cada vegada més, en avantatges competitius basats en el coneixement i en l'alta productivitat dels seus ciutadans. I una universitat que combina això anterior amb la màxima responsabilitat social. Una universitat que estigui oberta a tots els grups socials i on les limitacions per formar-ne part només siguin la falta de mèrit i d'esforç".

El problema que sovint presenten les universitats és que malgrat disposar d'un gran sentit de la responsabilitat social a partir de la realitat del servei que presten i l'orientació social que li poden donar, no fan el pas a gestionar aquesta RS des d'un model sistematitzat, metodològic, integral, és a dir, amb totes les característiques i principis que ens portarien a parlar de Responsabilitat Social de les Universitats.

Desenvolupar el que es coneix com la tercera missió de les universitats requereix una aplicació profunda que ha d'abastar tota la gestió, és a dir, molt més que la filosofia general i algunes accions concretes. Cal determini per a identificar tots els problemes, reptes, impactes del món universitari, i abordar-los des del paradigma de l'RS, identificant els respectius partprenents o stakeholders. 

Veure article al Periódico: [ca][es]