12.9.11

Vilanova i la Geltru / Villanueva y Geltrú

Un empresari se m'ha fet amic al Facebook i m'he adonat que a la presentació hi posava "Vilanova i la Geltru / Villanueva y Geltrú". He pensat que aquesta anomalia potser es devia a un descuit, ja que de vegades et surten possibilitats per escollir entre les que ha escrit una altra usuari, i m'he decidit a fer-l'hi veure. Donat que som conciutadans, es tracta de defensar el nom de la nostra ciutat que tants esforços va costar de recuperar!

Acabem de tenir aquesta breu conversa per mitjà del Facebook:


Ostres, ja saps que al Facebook et presentes així: ZERO GRAVITY RECORDS
Vilanova i la Geltru / Villanueva y Geltrú
és un topònim inexistent, il·legal i franquista... No fa bona impressió!

es un segell discografic internacional de musica electronica
ting artistas de tot el mon
es per aixo
jo amb sentu de reu del mon no faig politica a i amb sentu catala

Sí, home, però has de complir la llei i posar el nom oficial. Si poses el nom franquista estàs fent política. Com ho ha d'entendre un estranger que li donis dos noms de la teva ciutat, el correcte i el de la dictadura... uf!

un saludo tinc altre feina, produir musica-
coses de facebook ale !!!!

D'acord. Jo sóc consultor per ajudar que les empreses excel·lents i que fan la feina ben feta vagin substituint a les potineres. Adéu!

Com es veu, això ja no és merament un tema de Responsabilitat Social, sinó directament de voluntat de complir o no amb la legalitat vigent. Els topònims, i sobretot quan són aplicats a una ciutat, tenen una importància, per una banda, relativa (són la manera d'entendre'ns i de poder localitzar una adreça) i, per una altra banda, absoluta (formen part de la creació d'una marca de territori singular que suposa un valor compartit per a tots).

Sorprèn que la utilització d'una forma no legal i pròpia de la dictadura sigui entès com a normal en la vida empresarial. De fet, encara és més sorprenent que aquest empresari no s'adoni que és ell que està fent política. I a partir del raonament que fa, diríem que "política compromesa"! Segurament l'aparició en l'escena pública d'un grup com Partido por la Ciudadanía - Ciutadans, malgrat ser molt poc representatiu, ha donat ales a aquells que enyoren altres temps i que estan fins i tot disposats a transgredir el compliment de la legalitat.

No és en va la referència a aquest partit ja que precisament també és habituals en els seus comunicats que facin utilització de formes no legals dels noms dels vials públics.

Afortunadament, aquesta pràctica, aplicada al nom de Vilanova i la Geltrú, té aparença d'acudit. En concret de l'acudit que explicava l'Eugeni:

-Aquest any he anat de vacances a Baden-Baden.
-Ah, doncs jo a Vilanova i la Geltrú-Vilanova i la Geltrú!