4.9.11

Sense assumir els valors democràtics l'Administració no pot parlar de Responsabilitat Social


Sovint parlem de la Responsabilitat Social de l'Administració Pública (RSA), i tendim a comparar-la amb la de les empreses (RSE) i les organitzacions socials (RSO).

Ho fem introduint elements de subtilitat (integralitat, creació de valor...), o altres de més senzills (ambientals, laborals, econòmics...). Però per a parlar de l'RSA cal imperiosament una prèvia: que s'hagin assumit els valors democràtics.

Contra aquest requeriment, ens arriben notícies conforme algunes institucions espanyoles no han superat el canvi cultural que va suposar la transició de la dictadura franquista a la democràcia formal. Aquesta darrera setmana hem sabut que un ajuntament ha condecorat una persona entre els mèrits de la qual hi ha la d'haver participat en l'execució de Puig Antich, i un altre ajuntament ha previst un homenatge 'als caiguts per Déu i per Espanya'.

És vergonyós i indignant que es condecori una persona per haver presenciat com mataven Puig Antich al garrot vil, i és ignomiós i impresentable que s'homenatgin els 'nacionals' que van fer un cop d'estat contra la legalitat democràtica i van portar la dictadura.

Aquestes polèmiques accions posen damunt la taula una vegada més que el feixisme no s'ha superat plenament a tot arreu. De vegades em pregunto què fem parlant de la Responsabilitat Social de les Empreses quan l'Administració encara està en fase zero. Potser es tracta que la pressió de les empreses faci evident la distància que hi ha entre algunes administracions i les expectatives de la societat. En tot cas... trobo altament preocupant que la societat -les seves comunitats respectives i els seus grups d'interès- no reaccioni amb major contundència.

Melilla condecora un exconseller que té la "virtut" d'haver estat en l'execució de "Puch Antich"
El govern de la ciutat autònoma, del PP, lliura la medalla d'or de la Policia Local a Ramón Antón Mota, del qual destaca que va estar en comissió de serveis a Barcelona "amb motiu de l'última execució que hi va haver a Espanya". Medalla d'or de la Policia Local de Melilla per a Ramón Antón Mota, un policia que va ingressar a l'antic Cos Superior de Policia espanyola el 1970 i que ha estat conseller de seguretat ciutadana del govern autònom del popular de Juan José Imbroda (PP), del qual continua sent assessor. I entre els mèrits del guardonat hi ha el fet d'haver assistit "amb el delegat governatiu" a "l'última execució que hi va haver a Espanya, la de Puch Antich" (sic! per Puig Antich).
L'acte s'emmarca en les festes patronals d'un poble de Toledo

Méntrida, una població de Toledo (Estat espanyol) ha organitzat pel proper dimecres 7 de setembre un 'Homenaje a la bandera y a los caídos por Dios y por España' amb la presència de l'exèrcit espanyol. El diari Público explica que l'acte ha provocat el rebuig del Foro por la Memoria i IU, els quals han demanat a la ministra espanyola de Defensa, Carme Chacón, i a la Subdelegació del Govern que ho evitin.