25.9.11

Loretta Napoleoni: "La Unió Europea es desintegrarà"

Us recomanem aquesta entrevista al diari ARA


Loretta Napoleoni, escriptora i periodista italiana, no té pèls a la llengua i veu un futur negre per a Occident. La Unió Europea es trencarà i els BRICS -el Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-Àfrica - seran l'aliança alternativa. Convençuda que la gent ha d'entendre que s'ha de tornar a viure com ho feien els nostres avis, critica els polítics per no dir la veritat i creu que la Xina serà, segur, el nou actor econòmic mundial.

A l'entrevista hi llegireu coses com aquestes:

  • El que els agrada als xinesos del nostre model és la bona vida i el creixement econòmic. No volen democràcia, perquè veuen el que passa a les nostres democràcies. Avui no hi ha cap país al món que vulgui ser com nosaltres, perquè no som forts ni estables i estem en vies de pobresa. Els estats en vies de desenvolupament no miren a Occident, sinó cap a la Xina, el Brasil, l'Índia i les economies emergents, com Rússia.
  • Grècia farà fallida, és inevitable, i la seguiran Espanya i Itàlia. L'impacte més gran serà la caiguda de Grècia i després cap país anirà al rescat d'Espanya i Itàlia. La UE no farà res per salvar-les. 
  • Es necessita un canvi total del procés de globalització. No és que treballem menys que els xinesos, és que el que produïm a Europa és massa car. Perquè la vida és cara. Als europeus i als nord-americans ens han dit durant 20 anys que podíem viure com rics. La gent no ha entès ni vol entendre que hem de tornar a viure com els nostres avis. 
  • Cap dels polítics que tenim ens dirà que hem de tornar a viure com als anys 70. I els empresaris han vist que produir a la Xina ja no és tan barat i molts han tornat, però baixant el cost del treball aquí. Ja estem a la generació de menys de mil euros i de treballadors sense cap dret.