En tot cas, no podem secundar els qui, ni que sigui com a provocació, han pres l'opció de fer servir les formes femenines com a forma no marcada de gènere i que, per tant, apliquen en tots els casos.
Els particulars o la gent de la CUP poden fer el que vulguin i sempre serà respectable, però és més discutible que es prengui aquesta determinació en contra dels usos tradicionals, gramaticals i vigents de la llengua per part d'una administració pública.
A banda de l'aberració lingüística que suposa, no té suport social, pot introduir elements de confusió textual, i també pot comportar situacions aparentment ridícules com que un grup d'onze homes estiguin contentes, com es pot veure en el tuit adjunt.
Què passaria si finalment la proposta de substitució artificiosa d'aquest punt del sistema gramatical reeixís? Doncs que tindríem un sistema invertit segons el qual, aquells que confonen el gènere gramatical amb el sexe haurien de començar a fer la campanya inversa per evitar que aleshores la forma femenina fos la dominant. Un bon merder que no ens porta enlloc, que sols té sentit com a provocació i per fer aflorar el debat sobre les situacions d'inequitat però que no pot arribar a colar-se en espais oficials.
Aporto finalment alguns articles, reflexions i notícies recents publicats a Responsabilitat Global sobre igualtat de gènere que proposo recordar:
- 15.2.18 Un estudi del CAC mostra que es dupliquen els anuncis de joguines en què les nenes es preocupen pel seu aspecte físic
- 4.2.18 Els ODS a fer punyetes: "no nos metamos en eso" i "el cumplimiento de la lei estaba por sobre de la convivencia ciudadana"
- 19.3.17 Un informe de la Generalitat revela que a Catalunya les dones cobren un 26% menys que els homes
- 5.3.17 [ARTICLE] De discriminar a apreciar Amb motiu del 8 de març, aquesta reflexió crida a superar el tòpic de la discriminació positiva enfront la negativa, i a incorporar l'apreciació, com a camí socialment i emocionalment responsable per a crear valor compartit.
- 5.3.17 [ARTÍCULO] De discriminar a apreciar. Con motivo del 8 de marzo, esta reflexión llama a superar el tópico de la discriminación positiva frente a la negativa, y en incorporar la apreciación, como camino social y emocionalmente responsable para crear valor compartido.
- 22.2.17 Que no parli d'RSE una empresa amb ecoeficiència i filantropia però amb discriminació de gènere, diu Canyelles a la Jornada He for She
- 16.2.17 Desigualtat salarial entre homes i dones. La diferència en les franges salarials més baixes arriba al 42,6% en perjudici de les dones
- 13.1.17 Presentat el Llibre d'estil de la Diputació de Barcelona per promoure el bon ús de la llengua com a valor corporatiu i de responsabilitat social
- 19.12.15 [VÍDEO] Papa, em diran puta. Un curt sensibilitzador sobre (i contra) la violència masclista
- 6.11.15 Es publica el quart monogràfic RScat sobre coresponsabilitat
- 11.1.15 Katmandú i "La-que-té-cura-de-Clinton". Ahir vaig veure per TV3 Katmandú, un mirall al cel (títol original Katmandú, un espejo en el cielo),
- 11.1.15 Katmandú y "La-que-tiene-cuidado-de-Clinton". Ayer vi por TV3 Katmandú, un espejo en el cielo...
- 29.6.14 [VÍDEO] #ComUnaNoia #ComoUnaChica #LikeAGirl
- 18.4.14 [REFLEXIÓ] "Dona fàcil" o diccionaris fàcils. Un exemple de llenguatge de gènere dels que no tenen discussió possible.
- 18.4.14 [REFLEXIÓN] "Mujer fácil" o diccionarios fáciles. Un ejemplo de lenguaje de género de los que no tienen discusión posible.
- 8.3.14 [ARTICLE] Cafè amb cuixes. Fa uns anys vaig escriure una reflexió crítica titulada 'Café con piernas'
- 10.3.14 [ARTÍCULO] Café con lencería. Hace unos años escribí una reflexión crítica titulada 'Café con piernas'
- 2.10.13 Anunci de la RAE acusat de sexista
- 27.8.13 “1 de cada 3 vol tocar-te. Deixa't”: l'anunci de Loteries de l'Estat que ha causat indignació
- 26.5.13 Canviant les paraules, per bé o per mal. La innovació lèxica i les substitucions són benvingudes quan pretenen aportar un valor social. Però cal rebutjar-les quan pretenen destruir.
- 17.3.13 Sentit de la responsabilitat en les campanyes socials
- 30.9.07 El pintor R.P.Figueres era en realitat una dona, Rosa Pastó F.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada