2.10.13

Anunci de la RAE acusat de sexista

Quan tot just fa un mes de les crítiques a l'anuci de Loteries de l'Estat per sexista (“1 de cada 3 vol tocar-te. Deixa't”) ara apareix una nova polèmica al voltant d'un anunci que s'emet per televisió amb motiu del tercer aniversari de la Real Academia de la Lengua Española (RAE).

La Federació d’Associacions de Dones Separades i Divorciades i la Fundación Mujeres l'han qualificat de "sexista i discriminatori cap a la dona”, a qui presenta “com la responsable de les tasques de neteja de la llar”.

L’anunci, produït per l’Acadèmia de Publicitat a petició de la RAE, aprofita el lema de la institució -’Limpia, fija y da esplendor’- per realitzar una paròdia d’un tòpic anunci de detergent, on la mare es presenta com l’encarregada de les tasques de la llar fins que el pare arribi de la feina. Segons les associacions de defensa dels drets de la dona, l’espot “reprodueix els estereotips que segueixen fomentant la desigualtat entre homes i dones”, per la qual cosa han reclamat a la RAE en un comunicat “que es posicioni en el camí cap a la igualtat”.

Si bé es tracta d'una paròdia dels anuncis de fa uns anys típicament masclistes de productes de neteja, el cert és que la broma no ha caigut gaire bé, entre altres coses per l'autoria, ja que, com diu el comunitat, la RAE no es destaca especialment pels seus criteris d’igualtat de gènere ja que “en 300 anys d’història només vuit dones han estat acadèmiques de la llengua”, a banda dels diferents masclismes que conté el propi diccionari.