8.3.18

[REFLEXIÓ] Onze homes que estaven ben contentes

Acabem de publicar el vídeo [mots responsables] Dia Internacional de les Dones amb motiu d'aquesta celebració. En aquest cas, és una reflexió sobre les paraules, en concret gènere, dona o muller. No som abrandats del llenguatge de gènere si bé és bo tenir en compte alguns criteris bàsics.

En tot cas, no podem secundar els qui, ni que sigui com a provocació, han pres l'opció de fer servir les formes femenines com a forma no marcada de gènere i que, per tant, apliquen en tots els casos.

Els particulars o la gent de la CUP poden fer el que vulguin i sempre serà respectable, però és més discutible que es prengui aquesta determinació en contra dels usos tradicionals, gramaticals i vigents de la llengua per part d'una administració pública.

A banda de l'aberració lingüística que suposa, no té suport social, pot introduir elements de confusió textual, i també pot comportar situacions aparentment ridícules com que un grup d'onze homes estiguin contentes, com es pot veure en el tuit adjunt.

Què passaria si finalment la proposta de substitució artificiosa d'aquest punt del sistema gramatical reeixís? Doncs que tindríem un sistema invertit segons el qual, aquells que confonen el gènere gramatical amb el sexe haurien de començar a fer la campanya inversa per evitar que aleshores la forma femenina fos la dominant. Un bon merder que no ens porta enlloc, que sols té sentit com a provocació i per fer aflorar el debat sobre les situacions d'inequitat però que no pot arribar a colar-se en espais oficials.















Aporto finalment alguns articles, reflexions i notícies recents publicats a Responsabilitat Global sobre igualtat de gènere que proposo recordar: