11.3.18

Campuzano al Fòrum Social: cal repensar el contracte social, mirant més als joves i al tercer sector

Aquest divendres 9 de març he participat al dinar del #ForumPereTarrés amb en @carlescampuzano amb el títol "Per un contracte social".

Sintetitzo els arguments a partir de les piulades que vaig fer.

A la presentació, Josep Oriol Pujol va dir que Carles Campuzano és una de les persones que més sovint ha assistit al Fòrum i un dels representants polítics que més coneix el Tercer Sector. Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, va presentar el ponent convidat.

Campuzano va dir que cal aprofitar la conjuntura local i global per repensar el model de país, que ha de ser àmpliament compartit, profundament democràtic i europeu i que doni resposta als reptes.

Campuzano aposta per 3 dimensions en el nou contracte social:

1) Fins ara sols ens hem enfocat a jubilats però ha estat un desastre respecte infants i joves. I és la garantia que els babyboomers tindrem pensions. Hi ha una frase terrible que cal revertir: "els fills viuran per primer cop pitjor q pares". Un nou pacte social ha de prioritzar els joves i infants des d'una òptica predistributiva.

2) La lògica de la seguretat social funcionava, però amb la globalització i canvi tecnològic cal repensar-la. Més universal i vinculat als impostos i no a cotitzacions laborals, en la línia del que ja pretén Macron, diu @carlescampuzano que no comparteix l'alarmisme per la fi del treball i aposta per la formació.

Es mostra optimista pels canvis que es produiran en el mercat laboral a causa de la tecnologia. Es crearan nous llocs de treball que requeriran un esforç en formació. Formació entesa com a dret i deure tant dels treballadors com de les empreses.

3) El tercer sector i la societat civil organitzada és fonamental en la línia de més col·laboració estat empresa societat mercat. No és un debat de més o menys estat. L’atenció a la cura de les persones té un gran potencial de creixement en ocupació; convé explorar el model francès de xecs.

També caldria reobrir el debat sobre un servei cívic. El teixit associatiu ha estat fonamental per vertebrar el país i cohesionar-lo, evitar que s’esquerdi. Tot el que el reforci serà rellevant.


Accés al resum al web FPT