29.10.13

No Woman, No Drive. Conduir pot perjudicar els ovaris

  • Un vídeo satíric surt en defensa del dret a conduir de les dones saudites

L'activista saudita Hisham Fagih ha sortit en defensa de les dones saudites, que dissabte van organitzar una protesta per defensar el seu dret a conduir  -activitat que tenen prohibida- a través d'un vídeo en el qual porta a terme una paròdia de la cançó de Bob Marley No woman, no cry, convertida per a l'ocasió en No woman, no drive.

Fagih, autor de la lletra de la cançó, posa en ridícul situacions quotidianes de l'Aràbia Saudita. Per exemple, al·ludeix al clergue que defensava la prohibició de conduir perquè aquesta activitat pot danyar els ovaris de les dones.

Pot resultar sorprenent que encara es pugui pretendre imposar per la via de la por o de les falsedats ridícules alguna prohibició a un col·lectiu per a perpetuar el poder d'algun grup. Ja no som a l'edat mitjana i és difícil que algú pugui creure que conduir pot danyar els ovaris, com que masturbar-se provoqui ceguera.

Tanmateix, per més gràcia que ens pugui fer, no és un model tan allunyat del que estem vivint a casa nostra en el debat sobiranista: els arguments de l'unionisme són ocupats per les proclames de la por, sobre tots els mals que cauran sobre Catalunya i sobre tots els organismes dels quals serem expulsats. No m'extranyaria que algun tertulià algun dia proclami que amb la independència tots els catalans ens tornarem calbs! Maneres medievals d'abordar la convivència, defugint les formes democràtiques, per tal de conservar espais de poder sobre l'espai públic, sobre els valors, sobre la ciutadania.