26.10.13

Es comença a trencar el pensament únic

Tinc la sensació que comencen a aparèixer veus a l'estat espanyol que s'atreveixen a parlar en contra de les tesis habituals i dominants. A Espanya, tots els mitjans de comunicació tenen un discurs, amb diferents graus de vehemència o d'estratègia, que es fonamenta en el nacionalisme espanyol, de tal manera que la unitat de l'estat esdevé un axioma previ als propis postulats democràtics, fins i tot per a aquells mitjans que tenen una ideologia liberal o socialdemòcrata.

Però les tensions polítiques i territorials del moment i l'extrema celeritat amb què s'esdevenen els fets, fan que algunes persones no puguin resistir la temptació de trencar el marc d'ideologia dominant i excloent, i expressin opinions o aportin dades discordants.

De fet, la visita del líder socialista espanyol, Rubalcaba, al president català, Mas, també aniria en aquest sentit. Rubalcaba, malgrat que no pretengui canviar res substancial, és conscient que el distanciament de Catalunya respecte a Espanya ja va adquirint una dimensió que no té marxa enrere i ha pres consciència que ha de moure peça. Per això, a diferència de Rajoy, que prefereix que el pas del temps podreixi la situació, Rubalcaba llança una proposta de refer la Constitució. En aquest cas, el valor és mínim perquè Rubalcaba no estaria disposat a acceptar ni que Catalunya sigui una nació ni un règim similar al Basc, a banda que l'altre gran partit espanyol, el PP, ja l'ha desautoritzat. Però, el faig constar perquè és indicador del fet que alguna cosa es comença a moure i alguna cosa, per feble que sigui, s'atreveixen a dir.

Però els exemples que volia citar ara eren més contundents, pel que fa a opinions i dades oposades plenanament a l'ortodòxia:

Un exemple d'aportació de dades. Fa uns dies, sobre la plantada del president Mas, el degà de la Facultat de Comunicació de la Universitat Camilo José Cela, Julio César Herrero, es va encarar ahir als tertulians espanyolistes de TVE que carregavan sense miraments contra la decisió del president de la Generalitat, Artur Mas, d'inassistir a l'acte de Foment perquè no n'era la màxima autoritat. César Herrero va assegurar llei en mà que Artur Mas tenia "tota la raó del món".

I un exemple d'aportació d'idees. Intervenció de Ramon Cotarelo, catedràtic de Ciències Polítiques de la UNED, al programa La Tuerka sobre la independència de Catalunya. Aquí teniu el vídeo: