22.10.13

II Acte de lliurament de Certificats a les Empreses Socialment Responsables dels territoris Leader del projecte de cooperació Gestió Sostenible Rural


El II Acte de lliurament de Certificats a les Empreses Socialment Responsables dels territoris Leader del projecte de cooperació Gestió Sostenible Rural tindrà lloc al Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer, Lleida) aquest divendres 25 d’octubre, a partir de les 10:00 hores.

L’acte estarà  presidit pel Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Sr. Josep Maria Pelegrí,  acompanyat del Director General de Desenvolupament Rural, Sr. Jordi Sala, del president del Consorci Leader Noguera Segrià Nord, Sr. Pere Prat, i el vicepresident d’Adrinoc, coordinador del projecte, Sr. Joaquim Felip.

En el transcurs de l'acte es lliuraran els certificats a prop d'un centenar d'empreses de tot Catalunya que han implantat polítiques de Responsabilitat Social Empresarial. A més del lliurament dels diplomes, també tindrà lloc una jornada de debat i reflexió dels territoris rurals per avançar cap a models de desenvolupament intel·ligent, en línia amb l’estratègia 2020 de la Unió Europea. En aquest marc, està prevista la conferència “Catalunya, territori socialment responsable”, a càrrec d’Eva Rovira, responsable de RSE de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i del Treball Autònom; una taula rodona en la que, sota el títol “Estratègies per a la consolidació de Territoris Intel·ligents”, explicaran la seva experiència les comarques del Ripollès, la Garrotxa i el Priorat, i un darrer panell d’experiències d’empreses socialment responsables.

Aquesta jornada s'emmarca en el projecte "Gestió Sostenible Rural", una iniciativa de cooperació coordinada pel Grup d'Acció Local ADRINOC amb la participació dels 13 grups de Catalunya i que situa la Responsabilitat Social Empresarial com a eix estratègic del model de desenvolupament socioeconòmic territorial , implicant i alineant a totes les parts interessades cap a un mateix repte comú: la sostenibilitat o la construcció de territoris intel·ligents.



 

II ACTE DE LLIURAMENT DE CERTIFICATS A LES EMPRESES SOCIALMENT RESPONSABLES (RSE) DELS TERRITORIS LEADER DE CATALUNYA, BALEARS I ARAGÓ, AMB EL SUPORT DE
 GLOBAL REPORTING INITIATIVE

Projecte de cooperació interterritorial “Gestió Sostenible Rural”


Dia:      Divendres, 25 d’octubre de 2012
Lloc:     Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer)
Hora:  10:00 Acte de lliurament dels certificats a les empreses



















L’acte comptarà amb l’assistència de
Hble. Sr. Josep Maria Pelegrí, Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural
Sr. Jordi Sala, Director General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural
Sr. Pere Prat, president del Consorci Leader de la Noguera-Segrià Nord
Sr. Joaquim Felip, vicepresident d’ADRI-NOC (Grup d’Acció Local coordinador del projecte)

Os de Balaguer, 25 d’octubre de 2013
Noranta petites i mitjanes empreses beneficiàries d’ajuts Leader a Catalunya rebran aquest proper dia 25 d’octubre un certificat d’Empresa Sostenible com a reconeixement al procés d’implantació de polítiques de Responsabilitat Social Empresarial que han portat a terme en el marc del projecte de cooperació interterritorial Gestió Sostenible Rural.  L’acte, que tindrà lloc a partir de les 10 del matí a l’església del Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer-Noguera), estarà  presidit pel  Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí,  acompanyat del Director General de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, del president del Consorci Leader Noguera Segrià Nord, Pere Prat i el vicepresident d’Adrinoc, coordinador del projecte, Joaquim Felip.  

El projecte Gestió Sostenible Rural (2009-2015) promou la integració voluntària de polítiques de RSE a les empreses beneficiàries d’ajuts públics dels territoris rurals (Eix 4-PDR 2007-2013), com a fórmula per garantir la seva sostenibilitat, i per extensió, la de les comarques on s’ubiquen. En el cas de Catalunya, GSR compte amb el suport explícit del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, que ha incorporat el foment de la RSE en els territoris rurals dins les línies estratègiques del Pla de Desenvolupament Rural de Catalunya i en el mateix procediment administratiu de gestió dels ajuts Leader. Gestió  Sostenible Rural està coordinat per l’Associació de Desenvolupament Rural de la Zona Nord Oriental de Catalunya i finançat per la mesura 421 de l’Eix 4 Leader del PDR de Catalunya.

D’aquesta manera, en el marc de les convocatòries del PDR 2011 i 2012, el conjunt d’aquestes noranta empreses han portat a terme un programa individualitzat de millora en els àmbits econòmic, ambiental i social de les seves organitzacions, que en funció de la voluntat de cada territori, ha condicionat o bé l’obtenció d’un percentatge addicional d’ajut o bé la totalitat de l’ajut. Acompanyades durant tot el procés per tècnics especialistes en RSE dels 13 territoris, les empreses han apostat per la implantació de sistemes de gestió avançats (planificació estratègica, sistemes de qualitat, processos d’innovació...), per l’anàlisi dels impactes ambientals i per l’anàlisi de la satisfacció dels seus grups d’interès (millora de les condicions sociolaborals dels treballadors, aplicació de polítiques de conciliació, anàlisi de la satisfacció del client,  compra responsable...).

Amb aquestes 90 empreses, ja són 164 les organitzacions del medi rural que des de l’any 2009 i en el marc d’aquest mateix programa, han rebut un certificat d’empresa sostenible. El primer acte de reconeixement a les empreses del programa es va celebrar l’any passat a Barcelona.

A més del lliurament dels diplomes, l’acte del proper 25 d’octubre es completarà amb una jornada de debat i reflexió dels territoris rurals per avançar cap a models de desenvolupament intel·ligent, en línia amb l’estratègia 2020 de la Unió Europea. En aquest marc, està prevista la conferència “Catalunya, territori socialment responsable”, a càrrec d’Eva Rovira, responsable de RSE de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i del Treball Autònom; una taula rodona en la que, sota el títol “Estratègies per a la consolidació de Territoris Intel·ligents”, explicaran la seva experiència les comarques del Ripollès, la Garrotxa i el Priorat, i un darrer panell d’experiències d’empreses socialment responsables. La jornada es clourà amb una degustació de producte local, amb la col·laboració del projecte Gustum.

GESTIÓ SOSTENIBLE RURAL ha desenvolupat també múltiples accions encaminades a difondre el concepte de la Responsabilitat Social Empresarial entre els diferents agents socioeconòmics dels territoris Leader. Al llarg dels darrers quatre anys s’han organitzat més de 90 actes de sensibilització, s’han impartit diferents cursos formatius a empreses, s’han programat visites d’intercanvi empresarial i s’ha publicat diferent material divulgatiu i pedagògic. Així mateix, el projecte compte amb un observatori de la RSE al món rural, amb més de 10.000 visites l’any: www.gsrural.org, i amb una plataforma d’innovació oberta per al món rural www.smartrural.org.