22.10.13

Sobre la plantada del president Mas

S'ha parlat molt sobre la plantada del president Mas a l'acte de lliurament de premis de Foment del Treball. 
S'ha parlat de càstig a Mas pel procés sobiranista i fins i tot s'ha arribat a parlar de "rebequeria" i, en un cas proper a la paranoia, de masclisme:
Com que hi ha gent que barregen sentiments, raonaments, normes, desitjos, que ni ells mateixos saben destriar, és interessant escoltar aquest debat en què un degà fa pujar els colors als tertulians espanyolistes de TVE. Julio César Herrero assegura que legalment i tècnica Mas "té tota la raó de plantar Soraya a l'acte de Foment". La gràcia del debat és que:

a) Serveix per a veure que aquells que no es reconeixen com a nacionalistes (l'unionisme espanyolista) en són fins al moll de l'òs;

b) Serveix per a veure el nivell de contradicció d'aquells que defensen a ultrança el compliment de la llei, però que després avalen que la seva "part", l'Estat i el govern espanyol no compleixin en allò que permet castigar Catalunya, ja sigui en finançament, en competències o, si cal, en protocol.

El que és clar és que després d'incomplir novament el marc legal, ningú no es disculparà i, de fet, les bufetades tendiran a més. Em pregunto ara on són els periodistes per a preguntar a l'equip de protocol del Gobierno com poden sostenir un punt de vista clarament contra la norma. És un tema de professionalitat, que no hauria de quedar aquí. I si han de dir que han rebut ordres per alterar el compliment normatiu que ho diguin amb transparència.

El degà de la Facultat de Comunicació de la Universitat Camilo José Cela, Julio César Herrero, es va encarar ahir als tertulians espanyolistes de TVE que carregavan sense miraments contra la decisió del president de la Generalitat, Artur Mas, d'inassistir a l'acte de Foment perquè no n'era la màxima autoritat. César Herrero va assegurar llei en mà que Artur Mas tenia "tota la raó del món".

En el programa de debat i tertúlia de la televisió pública espanyola, La Noche 24 h,  tres tertulians -Antonio Papell, Graciano Palomo i Jesús Nieto Parado- acusaven Mas de tots els mals del món, de fins i tot, ser "independentista per fugir de l'Agència Tributària i de la fiscalia", pel fet d'haver plantat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria a la celebració de la Patronal Catalana.

César Herrero, presentat com expert en protocol, va fer lectura de l'article 9 del decret 2099/1983 que regula les normes de protocol institucional per sentenciar "que tècnicament i jurídica Mas té tota la raó". Unes paraules que van generar irades reaccions dels seus companys de taula. El periodista no es va arronsar i va acusar al "govern espanyol de provocar la polèmica". "Sinó és el president espanyol o el rei és el president de la Generalitat qui presideix, la vicepresidenta només pot estar per sobre si hi ha una delegació expressa del president espanyol, que no és el cas", va argüir César Moreno davant la tensió continguda dels tertulians.
(A partir del minut 45 del vídeo, durant 20 minuts francament interessants)