- El document final de la 7a Conferència Internacional sobre Turisme Responsable recull la necessitat de "desconcentrar l'activitat turística de Barcelona i aprofitar el potencial de tot el territori"
- Destaca que "els millors llocs per viure són els millors llocs per visitar" i aposta per "la gestió de la fricció deguda al conflicte pel desequilibri entre residents i visitants".
- La conferència ha reunit a Barcelona més de 300 professionals de tot el món per debatre sobre la gestió del turisme responsable i s'ha clausurat amb la publicació de la Declaració.
Barcelona, 4 octubre de 2013. El document "La visió del turisme responsable a Catalunya 2020: la declaració de Barcelona" de la 7a Conferència Internacional sobre Turisme Responsable en Destinacions insisteix en la importància del treball conjunt de tots els actors del sector turístic i hoteler per "fomentar la descentralització dels punts d'interès turístic" i expandir-lo a tota la geografia catalana, desconcentrant l'activitat turística de Barcelona i aprofitant el potencial de tot el territori català".
La declaració de Barcelona insta tots els actors implicats en el sector del turisme a Catalunya a concentrar els seus esforços per "millorar la qualitat de vida dels ciutadans" ja que "els millors llocs per viure són els millors llocs per visitar" . A més, la Declaració aposta per "la gestió de la fricció" derivada de la desproporció entre residents i turistes amb "el foment del diàleg ens visitants i visitats".
Aquesta declaració recull les conclusions dels quatre dies de conferència que s'han celebrat a TSI - Turisme Sant Ignasi (Barcelona) i traça les línies mestres recomanades per a l'evolució del turisme a Catalunya fins a l'any 2020. Durant la jornada d'avui, el conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, ha afirmat que "el nou model pel qual hem d'apostar és pel d'un ritme de creixement més sostenible i menys sotmès a l'especulació. Un model de més compromís social i arrelament territorial. D'aquesta manera, aconseguirem construir una societat cohesionada i amb força per superar les crisis cícliques a què les societats estaran sotmeses en el futur".
A les exposicions realitzades a la tarda, representants del sector com TUI Travel PLC, Visit England i Thomas Cook han presentat els seus casos d'èxit en la gestió responsable del turisme en les seves empreses.
Els organitzadors del congrés aposten pel "creixement sostenible amb participació comunitària" i destaquen la importància de planificar el turisme "al marge dels diferents cicles polítics". Així mateix, sol·liciten concentrar els esforços a canviar la comercialització i la promoció per la governança: "El turista que volem és aquell que és responsable i respectuós amb el medi, la societat i la cultura local. Aquell turista que està desitjant descobrir i compartir experiències. Per arribar-hi, és imprescindible la responsabilitat en el canal i la venda del producte i de la destinació. Cal una estratègia de branding més centrada en la qualitat del turista i menys en el nombre d'arribades".
El document destaca la "necessària coordinació, comunicació i treball conjunt de les diverses administracions i sector implicats de manera que cada un d'ells accepti la part de responsabilitat que li pertoca".
La Declaració de Barcelona ha estat signada durant l'acte de cloenda de la 7a Conferència Internacional sobre Turisme Responsable en Destinacions per representants del Comitè Organitzador: TSI - Turisme Sant Ignasi (Universitat Ramon Llull) , Diputació de Barcelona, Ajuntament de Barcelona, Agència Catalana de Turisme i Turisme de Barcelona. Jordi Ficapal, responsable de l'Observatori de Turisme Responsable de TSI - Turisme Sant Ignasi (Universitat Ramon Llull) i per Harold Goodwin, director de l'International Center for ResearchinEvents, Tourism and Hospitality (Leeds Metropolitan University), tots dos copresidents i organitzadors de la conferència, han conduït la signatura.
La celebració d'aquesta Conferència, per primera vegada al continent europeu, és un fòrum de debat excepcional per analitzar les pràctiques que es duen a terme a Barcelona en el terreny del turisme responsable, confrontar experiències amb els principals actors del sector i avançar cap a noves fórmules que fomentin un turisme que redueixi els impactes negatius de la seva activitat i augmenti els seus beneficis.
Aquesta nit, a les 21h, es lliuren els 1s Premis de Turisme Responsable de Catalunya a la Torre Agbar, que reconeixeran i distingiran les bones pràctiques de la indústria turística catalana . Aquests premis guardonen els esforços de les empreses turístiques i hoteleres que treballen per reduir els impactes negatius de la seva activitat augmentant els seus beneficis, no només per a l'empresa, sinó també per a la comunitat local, el medi ambient i els turistes.
FOTOGRAFIES DE LA CONFERÈNCIA (2013.10.04):
Fotografia 1 - Signatura de la Declaració de Barcelona
Fotografia 2 - Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació durant la seva intervenció en la conferència.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada