29.10.13

Compromís insta el govern valencià a activar una eina a internet per denunciar la corrupció anònimament

La portaveu adjunta Mònica Oltra assegura que molts ciutadans i empleats públics no denuncien per por a represàlies
Mònica Oltra, en una imatge d'arxiu, amb els diputats de Compromís Enric Morera i Josep Maria Pañella. / ACN
El grup parlamentari Compromís ha registrat una proposició no de llei (PNL) en les Corts Valencianes per instar el govern valencià a posar en funcionament en marxa a internet una eina que serveixi per denunciar la corrupció de manera anònima i que, alhora, arribi directament a la Fiscalia Anticorrupció, sense intermediaris.



La coalició ha explicat en un comunicat de premsa que ja que la lLlei d'Enjudiciament criminal preveu l'obligació d'informar a la justícia si es té coneixement que s'està cometent algun delicte, cosa que no ocorre, segons Compromís, per la por a les represàlies, el que es vol aconseguir amb aquesta plataforma és "que qualsevol persona de manera anònima pugui presentar davant Anticorrupció denúncies sobre possibles irregularitats, actes fraudulents o de corrupció dels què haguin tingut coneixement".

La portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, ha explicat que "per garantir que les persones coneixedores de possibles casos de corrupció i frau puguen denunciar-ho sense por a represàlies, les administracions públiques han de posar els mitjans perquè es puguin dur a terme denúncies anònimes salvaguardant la seva seguretat".

"Durant els últims anys –ha afegit– hem vist molts ciutadans, en concret empleats públics i funcionaris, que tenen por de denunciar allò que saben. Són persones que han vist irregularitats, que han vist corrupció però que no poden denunciar-ho perquè a més han vist represàlies cap a altres companys que que han tingut la valentia de denunciar".

Compromís planteja que es pugui denunciar amb totes les garanties d'anonimat a través d'internet, una eina que afavoreix l'anonimat si es prenen les mesures adients, mitjançant un sistema electrònic destinat a tal fi amb un format estructurat que faciliti la presentació de la informació i garanteixi que no s'accedirà a la IP, impedint rastrejar al denunciant.

"Este mecanisme de denuncia anònima per internet existeix en institucions europees, per exemple a l'Oficina Antifrau Europea (OLAF), que permet que les denúncies es facin anònimes perquè hi ha gent que té por. I és una por fundada perquè al nostre territori s'han pres represàlies quan la gent ha exercit la seva obligació democràtica de denunciar irregularitats i corrupció", ha conclòs Oltra.

Font: ARA.cat