22.10.13

Notícies que no se sap ben bé d'on surten

El paper de la premsa en contextos de tensió latent fruit de canvis, transicions, crisis, pot afavorir que la ciutadania disposi d'informació de qualitat i contrastada o bé pot ser una arma de creació de conflictes a partir de l'exageració dels fets, la magnificació de les discrepàncies, o fins i tot la falsedat.

De vegades pot semblar exagerat parlar de falsedat, però no es pot negar que es tracta d'una pràctica que porta a terme amb assiduïtat. Especialment quan es posa a una persona o organització en una tesitura complicada en la qual si desmenteix la notícia està col·laborant a fer-la més grossa o bé està generant una nova notícia que serà magnificada. Diaris considerats ben seriosos, quan ho els sembla convenient, ho fan.

La setmana passada va aparèixer una notícia que em va preocupar, ja que el president de BancSabadell, Josep Oliu, havia respost a una pregunta sobre la secessió de Catalunya afirmant que "En ese caso, tenemos un plan B que implica el traslado de la sede social a Madrid". No considero adient que les empreses intervinguin en aquest debat en un sentit ni ideològic ni primari que el pugui alterar, condicionar o, pitjor encara, mostrar actitud xantatgista. Les empreses s'han d'atenir al que expressi democràticament la societat, i el que sí que correspon és que demanin que qualsevol procés es faci de manera que no dificulti l'activitat comercial i el desenvolupament econòmic. Per això vaig enviar un tuit:
20 de Oct.
48 hores després he rebut un correu firmat on se m'informa de la falsedat de la notícia, cosa que m'alegra i em tranquil·litza:
Distingit senyor,

Moltes gràcies per alertar-nos de la notícia apareguda a PressDigital i que desconeixíem. En relació amb els aclariments que ens demana, li vull comentar el següent:

En primer lloc, li haig de dir amb rotunditat que ni Banc Sabadell ni el seu president han fet cap declaració en el termes que recull aquest mitjà de comunicació. I en segon lloc, ha de saber que el digital que publica aquesta frase atribuïda al Sr. Oliu – i amb el qual no tenim cap tipus de relació– no s’ha posat en cap moment en contacte amb la nostra entitat ni amb el nostre Departament de Comunicació per contrastar la veracitat d’aquesta informació, per la qual cosa hem estat els principals sorpresos en veure publicada aquesta notícia. Tal com li he dit abans, aquesta declaració no ha existit mai.

El banc ha actuat i actua amb el seny que ens ha caracteritzat durant els més de 130 anys d’història des de la seva fundació i no es posiciona ni s’ha posicionat mai en qüestions d’àmbit polític, ja que la voluntat de la nostra entitat és procurar pels interessos de tots els nostres clients i accionistes a través d’un servei de qualitat i un tracte professional que ens diferenciï de la resta d’entitats.

És precisament des d’aquest punt de vista d’interès empresarial i de defensa dels interessos dels accionistes i clients que, com vostè, ens han donat la seva confiança, que el banc defensa la necessitat de diàleg sense jutjar, en cap cas, la posició dels nostres clients.

En qualsevol cas, em permeto comentar-li que l’objectiu principal de la nostra entitat és la prestació de serveis financers de qualitat i la creació de valor per als nostres accionistes, sempre des d’una atenció personalitzada per a tots els nostres clients.

Aprofito l’ocasió per saludar-lo ben atentament,
Veig que el Banc ha preferit respondre als particulars que s'han queixat però no ha fet un desmentiment públic. Ho puc entendre en la línia que he comentat més amunt. Comprenc i potser és preferible que les grans empreses no es dediquin a alimentar les polèmiques sobre temes que es poden escapar de les mans. Per tant, valoro positivament la resposta que m'han donat i també el canal.

Dit això, he volgut anar a mirar l'emissor de la notícia. No sé exactament què és Pressdigital i a l'apartat "sobre nosotros" no diu res més que les dades de contacte. Veig que hi ha un Consell Editorial de Catalunya Press - Pressdigital, on hi ha alguns noms coneguts vinculats al PSC, que em permeten relacionar-ho amb la línia ideològica que es percep en algunes notícies i articles. I veig que la presidenta és una persona compromesa amb la Responsabilitat Social a qui crec que en algun cop he saludat (màster en RSC i exdirectora d'RSC del Port de Barcelona).

Segons ja es recull en algun blog, qui va divulgar aquesta informació presumptament falsa va ser el mitjà Hispanidad. I certament la data és prèvia a la de Pressdigital. Tampoc sé qui són Hispanidad, enlloc hi ha cap presentació, però llueixen una "Ñ" com a logotip que deixa intuir alguna cosa. Es presenten com al mitjà degà de la premsa digital espanyola, nascut al 1996, assumint nítidament que Catalunya no és Espanya, ja que el degà de la premsa digital catalana és Vilaweb, nascut un any abans. I curiosament tenen una pestanya de Responsabilitat Social, però no és de la seva sinó una secció de notícies. Sobre la notícia presumptament falsa no citen la font però està firmada per Eulogio López.

En tot cas, cal lamentar que Pressdigital no citi l'autoria de la notícia, i que Hispanidad no esmenti cap font.

PD: Vilaweb cita la nostra notícia:
El Banc Sabadell desmenteix als clients el rumor sobre el trasllat de la seu
[...] La comunicació la reben clients del banc que a títol individual van escriure-hi demanant explicacions. És el cas de Josep Maria Canyelles, que n'ha publicat el text a la seva web sobre responsabilitat social, àmbit en què és un conegut expert. [...]

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Eugonio Lopez és el fundador de Hispanidad.com i el va crear, segons ell mateix explica, per que es va quedar a l'atur ara fa 11 anys. Diu que és un mitjà "democràtic" i catòlic i que els seus mes cruels enemics són els lobbys gay. Defineix als homosexuals com a persones que ténen la força d'un home i la mala llet d'una dona...

Josep Maria Canyelles ha dit...

Caram, quin senyor més divertit, doncs! Li vaig enviar l'article en versió traduïda. A veure si em fa algun comentari.