6.4.13

Una guia de la UE ajuda les pimes a integrar la Responsabilitat Social Empresarial

  • La publicació aporta exemples de bones pràctiques i recomanacions sobre transparència, relació amb grups d'interès i creació de valor sostenible
  • El projecte català tRanSparÈncia ha estat seleccionat com una bona pràctica de referència pel que fa a la cadena de valor 
La Unió Europea ha editat una guia sobre RSE adreçada a les petites i mitjanes empreses on es posen exemples de bones pràctiques d'arreu d'Europa, i es fan recomanacions específiques sobre el tracte als clients i altres grups d'interès, amb la idea d'estendre aquest enfocament de gestió també entre les empreses més petites.

Daniel Calleja, director general d'Empresa i Indústria de la Comissió Europea, explica en el pròleg que el juny de 2012 van reunir aproximadament a 100 assessors de pimes que acumulen una llarga i sòlida experiència en assessorament social i ambiental, i que van posar en comú les idees que apareixen a la guia. Els experts adverteixen de diverses coses que no s'han de fer, com tractar els clients amb condescendència, actuar com l'únic expert en el tema, fingir tenir solucions que no tenen, o parlar només en termes teòrics.

Entre les bones pràctiques d'arreu d'Europa que poden ser imitades per les pimes, n'hi ha sobre la gestió de la cadena de proveïment, com l'experiència catalana del programa tRanSparÈncia o de construcció de xarxes com l'experiència belga Quadrant:
  • A Catalunya, el programa tRanSparÈncia, promogut pel Consell de Cambres de Comerç, amb el suport del govern català i la col·laboració del Global Reporting Initiative, va reunir 11 grans empreses que van proposar a 62 pimes de la seves respectives cadenes de proveïment que incorporessin la gestió de l'RSE. Es va tractar d'un programa pioner en el món.
  • A Bègica, en l'apartat que recomana construir xarxes, la xarxa d'aprenentatge Quadrant permet a prop de 100 directius de les pimes belgues reunir-se un cop al mes en grups reduïts per conèixer i treballar amb l'RSE.
Alguns exemples surten d'Europa i aborden les "cadenes de valor globals", recomanant a les empreses ser proactives assegurant que tot el procés de producció compleix amb els estàndards ètics i ambientals. En aquest cas, fan referència al projecte SUSBIZ Kenya, que uneix pimes daneses i kenyanes: s'ajuda a les de Kenya perquè apliquin pràctiques de negocis sostenibles i les de Dinamarca es beneficien d'una millorada gestió global de la cadena de valor.

Accés a la guia en castellà (al web de la UE es pot trobar en diversos idiomes)

Notícia relacionada: 5.7.11 Engega a Catalunya un programa pioner en el món de gestió de l’RSE en la cadena de proveïment

Nota: Responsabilitat Global va participar en el programa tRanSparÈncia seleccionant les grans empreses i fent consultoria per a les pimes