7.4.13

Difícil fer servir el web per cercar un tren en aquest país!

PD: he rebut resposta posterior a aquesta article: @FGC em dóna resposta

Estava mirant la combinació de tren per anar demà a Sabadell al Congrés de Smart Cities. Per evitar sentir-me insultat no entro al web de Renfe. He mirat la de Rodalies de Catalunya (on hi ha la informació de Renfe) i la de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Però em sembla que hi he hagut de dedicar força més temps del que seria normal!

Fa uns dies vaig fer una reflexió crítica amb el web de Renfe:
27.3.13 "Ten fe en la web de Renfe". Algunes companyies que parlen d'RSE haurien de comprendre que la seva primera responsabilitat social passa per prestar el servei amb qualitat i amb respecte a la clientela. El sistema d'informació del web de Renfe és francament penós i el tracte telefònic et pot fer sentir que ets un jueu a l'alemanya nazi.
Lamentablement els webs de Ferrocarrils de la Generalitat i de Rodalies tampoc són cap meravella. No tenen la categoria d'insultants com la de Renfe, però tampoc estan concebudes per a un bon servei a l'usuari. És més, diria que la persona que les ha dissenyat mai ha hagut de cercar un tren. I encara més, posaria la mà al foc que, posteriorment a posar-la en marxa, mai han fet un test de funcionalitat.

El problema bàsicament és que estan pensades per a gent que ja són usuaris i potser sols busquen l'hora, però són francament complicades per a qui no és usuari habitual. Vegem-ho.

Rodalies de Catalunya

Posem que vull anar de Barcelona a Sabadell. Però resulta que a Barcelona hi ha moltes estacions i jo no sé quines són les aptes per anar a Sabadell. No puc dir-li Barcelona sense especificar estació per tal que me les indiqui el cercador!


La solució deu ser anar a mirar quines estacions de Barcelona estan en la línia que va a Sabadell. A sota hi ha uns links amb les diferents línies, però.... com sé jo quina és el codi de la línia de Sabadell??? Aquest web està pensat per a gent que ja sap quina és l'estació o, almenys, quina és la línia!!!

A través del menú lateral vaig a informació general de Rodalies, i amb dos clics accedeixo a un mapa general:

Però com es poden cercar les estacions en aquest mapa??? Certament quan passes el cursor per sobre apareixen els noms de l'estació... Sort que tinc intuició per calcular on pot caure Sabadell. A partir d'aquí trobo quin és el codi de la línia i puc iniciar el procés presumptament normal. Deunidó amb el sentit d'usabilitat dels informàtics i els gestors públics!!

Ferrocarrils de la Generalitat

Al web del FGC cal cercar les estacions per ordre alfabètic en lloc de per ordre de parada! Em sembla increïble. Per a una persona que conegui el recorregut cap problema, però segurament aquests webs informatius haurien de servir per a la gent que no fem servir habitualment el servei i, per tant, no sabem els noms de les estacions. Resulta que jo he de sortir de Barcelona. He de pensar si el nom de l'estació comença per Bar... o per Plaça de Cat... o Ostres! Com es diu la parada de Diagonal, que per al Metro és Diagonal però per als FGC té un altre nom? Uf! No seria més usable que estiguessin per ordre??


Finalment he de fer el mateix que amb l'altre web: cercar un mapa. I sabeu què? Em surt el mateix mapa que al web de Rodalies, igual de petit. Sort que ja he après a trobar-hi Sabadell per intuïció i sense lupa!