21.4.13

El debat de la transició nacional progressa amb l'aparició de visions respectuoses des d'Espanya

  • Avui us proposo dos vídeos molt útils i instructius per entendre la situació de transició nacional a Catalunya.
  • És d'agrair que des d'Espanya apareguin persones que parlin des de la naturalitat, sense apriorismes, o bé que acceptant el seu nacionalisme espanyol respectin el dret dels catalans a decidir democràticament el futur de Catalunya.

MiniaturaEl primer (¡A mí me hablas en español! CATALANOFOBIA) és d'una noia andalusa que viu a Catalunya des de fa dos anys i se li han desmuntat els tòpics que sempre li havien transmès sobre aquest país: "De pequeña me enseñaron a odiar a los catalanes. Si yo fuera catalana creo que sería independentista, pero porque debe de cansar eso de que te insulten o te miren mal allá adonde vayas sólo por haber nacido en Catalunya...". Amb 23 anys, la Mel Rodríguez és una comunicadora nata, amb molt futur. I en dues setmanes el vídeo del youtube ja l'han vist més de dos milions de persones!

El segon és el programa Singulars, que entrevista el catedràtic de Ciències Polítiques a la Universitat d'Educació a Distància (UNED), Ramón Cotarelo. Ramon Cotarelo diu que: "No queda clar que la Constitució no permeti una consulta" i afirma que "les voluntats dels pobles són decisions, són actes polítics; no poden dependre del que un text determinat pot haver previst en un moment passat".



Ramón Cotarelo: S'ha acabat la "conllevancia"?

Catedràtic de Ciències Polítiques a la Universitat d'Educació a Distància (UNED), Ramón Cotarelo argumenta amb claredat que la transició espanyola va ser el resultat de la por. S'hi va arribar per la fusió de dues pors: la por de la dreta a perdre els seus privilegis i la por de l'esquerra a tornar a ser víctima de la repressió. Segons ell, l'actual dreta nacionalista espanyola, en connivència amb l'Església catòlica, no representa Espanya. Representa menys de la meitat d'Espanya, però s'ha imposat sobre la resta. Es declara nacionalista espanyol, però està a favor que els catalans decideixin lliurement si volen continuar a Espanya. El dret d'autodeterminació, diu, és la màxima manifestació de llibertat col·lectiva en què la gent elegeix.

¡A mí me hablas en español! CATALANOFOBIA