30.12.11

S'ha obert la caixa dels trons (III, sobre la transparència)

Articles anteriors



El jutge del cas Palma Arena imputa Urdangarin i el cita a declarar acusat de presumptes delictes de malversació de fons, falsedat documental, frau i prevaricació al capdavant de l'Institut Nóos, organisme que va presidir fins al 2006.

L'aixecament del secret de sumari de la peça separada del cas Palma Arena que afecta les activitats d'Urdangarín s'ha aixecat l'endemà que el Rei fes públics, per primera vegada en 32 anys, els comptes de la Casa Reial i pocs dies després del difícil discurs nadalenc del Monarca.

El comunicat fa servei a la seva intencionalitat i deixa clar que ni Urdangarin ni Marichalar no han cobrat mai directament de la Casa del Rei. Però un portaveu s'apressa a indicar que "no té res a veure amb l'assumpte Urdangarin. L'objectiu és demostrar que aquí no lliguem els gossos amb llonganisses". El monarca espanyol té un sou de 292.752 euros: 140.519 li són assignats com a dotació personal i la resta com a despeses de representació. Cobra 12 mensualitats, té una retenció mínima del 40% d'IRPF, no paga seguretat social i tampoc es fa càrrec de les despeses d'aigua, llum i gas. El seu fill, el príncep Felip, rep des de fa deu anys, la meitat: 146.376 euros, sotmesos a una retenció del 37%. A la reina Sofia, la princesa d'Astúries i les infantes, Elena i Cristina, el rei els atorga un màxim de 375.000 euros en concepte de despeses de representació.

Però l'exercici de transparència ha sabut a poc per a molts experts i a partir d'una anàlisi comparada amb altres monarquies. D'altra banda, la casa reial no fa cap referència al patrimoni personal acumulat pel rei ni a altres aspectes vinculats a la responsabilitat social que se suposa que hauria d'exercir.

La majoria de cases reials europees informen més. Les xifres són unes però la realitat dels comptes, una altra. Les cases reials europees s'han acostumat a publicar i desglossar els comptes (La familia real británica es la más transparente de Europa: publica incluso el gasto en vino). La sueca és la més exemplar ja que si bé és de les més cares d'Europa, també de les més transparents: cada suec paga a la seva monarquia 1,15 euros l'any, sis vegades més que els espanyols, però també pot saber anualment en què destinen els monarques suecs els seus diners. La casa reial de Suècia detalla en un informe de cada any fiscal els seus comptes, que també permet que siguin auditats.

34 milions els paga Patrimoni. La partida que, dins del mateix ministeri, té Patrimoni Nacional per al manteniment dels habitatges del rei (en queda al marge el palau de Marivent a Mallorca, que manté el govern autonòmic) és de més de 34 milions d'euros. Això inclou tota mena de despeses. Els jardins i alguns subministraments s'hi compten, però també inclou partides com la compra d'una cinta de córrer de luxe per a Joan Carles I el 2008, que va costar 14.065 euros. És una incògnita saber què costa la seguretat, a càrrec del ministeri de l'Interior; la Guàrdia Reial, que assumeix el de Defensa, i els cotxes oficials que fan servir el rei i la seva família, que paga el ministeri d'Economia a través del Parc Mòbil de l'Estat.

Sembla inconcebible que si la monarquia té un caràcter merament simbòlic hagin de mantenir tants palaus (que altrament tindrien una rendibilitat turística, per exemple) o que li calguin 500 persones (de les quals sols 18 alts càrrecs cobren directament de la institució monàrquica ja que els altres cobren dels ministeris). Una de les xifres que més sorprenen en el capítol de despeses de personal són els 2.825.700 euros destinats a "incentius al rendiment". Al complex de la Zarzuela hi treballen una vuitantena de persones dedicades a manteniment, neteja i comunicacions, 71 conductors i una seixantena de personal de seguretat. Per a tot aquest ampli equip, cada dia se serveixen 150 dinars. A més, tenen descomptes per al transport públic, que es carreguen als 233.000 euros de "quotes, prestacions i despesa social.


La manera de presentar els pressupost és enganyosa en la mesura que no s'exposa quin és el cost total de la monarquia. Xavier Sala i Martín és contundent en la manera d'expressar-ho:
A ver si nos dejamos de mariconadas contables: si un ciudadano español cobra 8 millones al año y, con este dinero, decide darle una "semanada" a su hijo mayor de 147.000 euros anuales, decide dar 375.000 euros a su esposa e hijas, decide contratar a mujeres de limpieza y otro personal por valor de 4 millones, decide gastar gas, electricidad u otros gastos corrientes por valor de 3,2 millones, decide asignar 206.000 euros a contigencias y decide invertir 100.000 euros y si despues de todo eso, le quedan 140.000 euros, ¡SU SALARIO SIGUE SIENDO 8 MILLONES Y NO 140.000 euros! ¿No prometió el rey que seria transparente de una vez? ¿Ser transparente es descontar todos los gastos para que quede un salario de solo 140.000 para hacer ver que el rey no vive como un rey? ¿A quien coño piensan que están engañando? Y que nadie me diga que eso son costes asociados al trabajo porque esos costes (transportes, viajes, coches oficiales, seguridad, mantenimiento de palacios propiedad del estado, etc etc) no provienen de este presupuesto sino de los presupuestos de los ministerios de presidencia, interior, asuntos exteriores y defensa y suman más de 80 millones... que es el coste Real, y valga la redundancia.
El patrimoni és de la persona o de la institució?

Al marge del que costa el sistema monàrquic, un assumpte controvertit és el patrimoni de la família reial i de Joan Carles I. Segons Ferran Casas, hi ha constància que el rei va demanar, els primers anys de regnat, "ajuda" a diversos empresaris, com José María Ruiz-Mateos, o a monarques com el xa de Pèrsia. Segons García Abad, el 2000, Joan Carles havia de tenir uns 36 milions d'euros a Suïssa. Altres fonts eleven el patrimoni a 545 milions. En qualsevol cas, un secret encara ben guardat. Què passaria si en algun moment es decideix prescindir dels seus serveis? Quin patrimoni correspon a la persona i quin a la institució i, per tant, és de titularitat pública?
Hace cinco años, la revista británica EuroBusiness publicó que Juan Carlos I tenía un patrimonio estimado de 1.790 millones de euros. Del total, 545 millones corresponderían a su fortuna personal y el resto a bienes familiares, incluidos palacios y terrenos en distintas provincias. De acuerdo con sus cálculos, el Rey figuraba entonces en el puesto 115 en la lista de los 400 europeos más ricos. [...] La cuestión financiera tampoco escapa a la crítica. "El Rey le cuesta a cada español 18 céntimos de euro. La reina en Gran Bretaña nos cuesta más, pero sabemos adónde va", recogía el diario para sentenciar: "Juan Carlos I corre el riesgo de perder el favor de sus súbditos".
Res neteja tan net com la llum del sol. Esperem que la transparència guanyi espai i que la Casa reial perdi la por a mostrar les dades reals de quins són els costos reals i a què es dediquen. A banda que la Responsabilitat Social no és solament transparència pressupostària, sinó molts altres elements que en aquest cas poden ser extremadament rellevants.