24.9.08

Stephen Hawking augura un futur amb classes dominants científicament millorades

El científic britànic Stephen Hawking, reconegut pels seus treballs sobre els forats negres a l'Univers, ha fet unes afirmacions sobre quin creu que serà el futur de la raça humana i quin ús s'acabarà fent de la ciència i la tècnica.
Millorar la raça humana

Sobre l'evolució de la raça, s'ha manifestat "segur" que durant el pròxim segle es descobrirà com modificar, tant la intel·ligència, com instints com l'agressivitat. No obstant, ha alertat que alguns "no resistiran la temptació de millorar característiques humanes com la mida de la memòria, la resistència a les malalties o la durada de la vida".

"Una vegada apareguin aquests superhumans hi haurà problemes polítics greus amb els humans no millorats, que seran incapaços de competir. Presumiblement moriran o es convertiran en irrellevants. En el seu lloc hi haurà una raça d'éssers autodissenyats que es milloraran a si mateixos a ritmes cada vegada més grans", ha destacat.

[ca] El Periódico: www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=546453&idseccio_PK=&h=080924
[es] El Periódico: www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=546453&idseccio_PK=&h=080924


Aquestes afirmacions han anat acompanyades d'altres sobre la insostenibilitat del planeta, que podeu llegir anant a la font indicada.

Al marge del to apocal·líptic dels punts de vista que expressa, no cal menystenir que l'opinió d'un dels científics més cèlebres actualment entri dins de l'espectre de possibilitats reals.

Des d'una visió ètica de la ciència i des de l'aplicació de la responsabilitat social a la indústria que s'anirà desenvolupant progressivament al voltant d'aquest marc de possibilitats, caldrà ser especialment curós en la transparència de les aplicacions, en els límits legals i ètics a l'experimentació i aplicació en humans, i en una disponibilitat àmplia dels avenços per al conjunt de la societat.

Malauradament, caldrà anar molt més enllà en el desenvolupament d'una Responsabilitat Social real i no cosmètica, que abordi els temes fonamentals. Altrament podria passar com succeeix amb alguns interessos de la indústria farmacèutica que cerquen la manera de cronificar malalties enlloc de guarir-les del tot, o fins i tot batejant noves malalties per tal de promoure nous medicaments.

Per descomptat no tothom entra en el mateix paquet, i no es pot llançar una crítica genèrica, però res fa pressuposar que si els progressos científics avancen en la línia expressada per Stephen Hawking aparegui un sentit de la responsabilitat social innata si no hi ha grups de pressió social, la intervenció pública, i un cert desenvolupament de la consciència humana, que estableixin uns límits precisos.

Fent la prospectiva de futur a què ens convida el científic britànic, podem augurar que el sector públic haurà de ser fonamental tot i que amb unes funcions més intel·ligents i no tant operatives com les actuals, mentre que l'RSE ocuparà un paper també central davant unes revolucions tecnològiques de difícil control. Sense aquests dos factors interactuant (bones polítiques públiques i RSE profunda) possiblement el món vagi cap a entorns més caòtics, amb conflictes irresolubles i de difícil governança.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS