21.9.12

Alzira (València) encunya la seva pròpia moneda per revitalitzar les seves empreses i comerços

La localitat ja va tenir moneda pròpia el 1937, durant la Guerra Civil
Alzira
Un dels comerços d'Alzira. Imatge: Europa Press TV

Enllaços relacionats:  Un poble italià crea la seva pròpia divisa
L'Ajuntament de la localitat valenciana d'Alzira té previst instaurar una espècie de moneda pròpia, en la qual pagarà les seves ajudes i subvencions als alzirenys i que aquests només poden utilitzar en les empreses i comerços de la localitat.
 
Es tracta d'una mesura per "fomentar" el comerç local i una forma que "els diners d'Alzira es quedi a Alzira".
 
En aquest sentit, el regidor de Promoció Econòmica d'Alzira, José Luis Palacios, ha recordat que la localitat ja va tenir moneda pròpia el 1937 i que ara no s'està en situació de crear "aquesta moneda en el concepte que tots tenim de paper o metall", si bé ha assenyalat a Europa Press Televisió que s'usarà algun sistema de pagament amb el qual "ajudar el comerç i l'economia".
 
El consistori d'Alzira no ha definit encara el sistema amb el qual es realitzaran aquests pagaments, si serà amb una carta de pagament o amb una mena de targeta de crèdit, si bé té previst instaurar en el pròxim exercici econòmic, a partir de l'1 de gener. Els ciutadans utilitzaran aquestes cartes o targetes en els comerços locals i aquests establiments hauran canviar posteriorment aquests 'vals' per euros a l'ajuntament.
 
Palacios comentà que s'habilitaran aquestes targetes o cartes de pagament "perquè tota aquella subvenció en matèria d'ocupació, habitatge o educació" que una empresa o ciutadà rebi l'ajuntament, " l'hagi de fer servir obligatòriament als comerços d'Alzira. "En definitiva, es tracta que els diners que es genera a Alzira no s'hagi d'utilitzar fora, sinó que es quedin aquí", va afegir.
 
"Cal ajudar el comerç local i l'economia", va indicar Palacios, qui ha afegit que "cada ajuntament té la responsabilitat d'ajudar el comerç de la seva localitat i no el d'altres foranes".

A partir del gener

L'Ajuntament té previst començar amb aquest sistema amb les ajudes que concedeix per foment de l'ocupació, uns 500.000 euros. No ha quantificat el que aquesta iniciativa pugui suposar per a l'economia local ja que, segons Palacios, "és molt difícil poder saber en què es gastaven els ciutadans els prop de 800.000 euros o un milió d'euros que sortien en ajudes municipals".
 
El regidor va recordar que Alzira ja va tenir "moneda pròpia" durant la Guerra Civil, encara que la que s'instauri' ara no seguirà "el concepte que tenim de paper i metall". "Però d'alguna manera sí que és una moneda local, tenint en compte que avui el mitjà de pagament que més fan servir les empreses i l'administració no és l'efectiu", ha afegit.
 
Sobre això, el cronista oficial de la localitat i arxiver municipal, ha indicat que Alzira ja va encunyar la seva pròpia moneda el 1937, igual que altres municipis, tot i que només va perdurar durant vuit o nou mesos. "S'intentava alleugerir una mica el comerç local i que aquest pogués fer les seves transaccions de manera normal", ha indicat.
 
L'arxiver, Aureliano Lairón, ha explicat que l'Ajuntament va fer una emissió per valor de 50.000 pessetes l'any 1937, en bitllets de 0.25, 0.50 cèntims i una pesseta. Aquest moneda pròpia, va dir, el comerciant la canviava en acabar el dia per diners de l'Estat, "va contribuir a activar en bona mesura el comerç local".

"Gastar-se'ls on es vulgui"

La majoria de comerciants i ciutadans d'Alzira veuen amb bons ulls aquesta iniciativa, ja que segons diuen ajudarà a fomentar i revitalitzar el comerç del poble. Tanmateix, hi ha qui, com Pepa, opina que cada un ha de gastar els diners "on vulgui i en el que vulgui".
 
En aquest sentit, va comentar que si l'Ajuntament dóna uns diners, el ciutadà ho ha de fer servir "en el que cregui convenient", i no ha de dir-li "on t'ho has de gastar". "Segurament t'ho gastis al poble, però no m'agrada que em diguin on t'ho has de gastar", ha insistit.
 
Per Bibiana es tracta d'una "mesura bona" ​​i d'assegurar-se que els diners es quedi al municipi. "Si els diners són de la gent del municipi, em sembla bé que torni al comerç d'aquí", va dir.
 
En la mateixa línia, Julia comenta que si els diners que dóna l'Ajuntament "és el que hem donat tots els contribuents" és "just" que aquests "s'ho gastin a Alzira". Ramon, per la seva banda, creu que és una idea "estupenda" que servirà per "revitalitzar" el comerç i, especialment, a autònoms com ell.

Font: http://www.eleconomista.es/economia/noticias/3515259/11/11/Alzira-Valencia-tiene-previsto-instaurar-una-moneda-propia-para-revitalizar-sus-comercios-.html