19.9.12

Els “Òscars” del turisme socialment responsable

  • Els Tourism for Tomorrow, uns dels més alts guardons en la indústria global de viatges i turisme, tornen a obrir portes i conviden les empreses relacionades amb el sector turístic a postular en una de les quatre categories que presenten. 
  • El World Travel Tourism Council, promotor d’aquesta iniciativa, pretén donar reconeixement cada any al lideratge mundial en les bones pràctiques del turisme sostenible.
Una iniciativa del World Travel Tourism Council

Des de finals de la dècada dels 80, i amb la constatació innegable del profús poder econòmic que mou la indústria de viatges i turisme, es va començar a gestar el World Travel Tourism Council.

Integrat per un grup d’experts que pretenien canalitzar tot aquest potencial i donar a conèixer la capacitat de creixement econòmic associat al sector turístic, sorgeix aquest projecte, amb l’objectiu de millorar tots els àmbits que abasta i a fi de consolidar aquesta indústria amb bases sòlides que permetin un desenvolupament sostenible i durable, apostant de manera clara per un turisme responsable.

Avui el WTTC, que inicialment va ser titllat de frívol, produeix estudis d’impacte econòmic i previsions per a més de 180 països del món, i fins i tot va més enllà, implicant-se en programes de sensibilització ambiental, essent reconegut com un recurs altament creïble.

El Tourism for Tomorrow Award


En edicions anteriors, han postulat per Tourism for Tomorrow Award projectes molt compromesos en preservar el medi ambient i en el recolzament de les comunitats autòctones, així com en la defensa del patrimoni cultural.

Dins les quatre categories que es proposen, Indústria del Turisme Global, Conservació, Beneficis Comunitaris i Administració de Destinació, trobem diversitat de projectes de gran valor. Des de la defensa dels esculls a Raja Ampat, Indonèsia, dut a terme per Misool Eco Resort (finalista 2012, premi AD), que intenta acabar amb les pràctiques de pesca destructives alhora que dóna suport activament a la comunitat local; passant per Alpine Pearls (guanyador 2012, premi AD) que integra les comunitats rurals alpines en el que suposa la cooperació turística més gran dels Alps centrada en alleujar el transit buscant solucions per minimitzar les grans congestions; o bé Intrepid Travel (guanyador 2011, premi ITG), petit operador turístic l’objectiu del qual és enriquir la vida de les persones creant experiències úniques al mateix temps que educa els viatgers en quant a les cultures locals i el medi ambient; fins a Singita Pamushana (guanyador 2011, premi C) hotel que focalitza la seva activitat en la conservació de l’extraordinària reserva de Vida Silvestre Malilangwe, a Zimbabwe.

Aquests exemples són només una petita mostra del model de vacances que es pretén fomentar, amb la voluntat de crear consciència sobre la importància de dur a terme un turisme responsable, per tal de consolidar la indústria turística en tota la seva amplitud i tenir expectatives a llarg termini, així com resultats immediats.

Des del WTTC es promouen actituds sostenibles i responsables. Amb aquesta convocatòria tan atractiva s’encoratja tot el sector turístic a afegir-se a les bones pràctiques de responsabilitat social, cada vegada més en auge a nivell mundial, que posen de manifest la necessitat d’implementar canvis substancials en el model de vacances actual.

El sector turístic català

A Catalunya hi ha un segment de la indústria turística implicat en dur a terme bones pràctiques de responsabilitat social. Qualsevol d’aquestes empreses podria postular pel Tourism for Tomorrow i aspirar a anar a recollir aquest preuat guardó, enguany a Abu Dhabi.

El turisme és un dels sectors més importants de l'economia catalana, és un sector estratègic, i és dels pocs que ha seguit funcionant malgrat la crisi, atesa la seva forta internacionalització i la capacitat de captar clientela d'arreu del món.

Si Catalunya aspira a ser reconeguda com un territori socialment responsable, un sector de referència com el turisme hauria d'integrar la sostenibilitat i l'RSE com a elements centrals de la seva gestió, de manera que el sector turístic català ocupi un lloc entre els més reconeguts dins el marc del turisme responsable mundial i alhora Catalunya incorpori amb més determinació l'atribut de territori socialment responsable, amb organitzacions i sectors clarament compromesos.

Volem engrescar el sector català seguir aprofundint en aquests compromisos i a donar-los visibilitat per mitjà de reconeixements internacionals.

Marta Ribera i Rios
Responsabilitat Global








S'obre la convocatòria
Se abre la convocatoria