9.9.12

Cafè per a tothom!

Sabíeu que el 45% dels 140 milions de quilos de cafè que es consumeix a l'estat espanyol es fa a través de l'hosteleria? Jo no!

Aquest matí, mentre prenia un cafè, he llegit aquesta dada. El sector hosteler és el canal a través del qual gairebé la meitat d'aquest producte arriba al consumidor final. El cafè representa la segona font d'ingressos pel que fa a exportacions dels països en vies de desenvolupament, després del petroli. Fa pensar!

No us voldria avorrir amb una sobredosi de dades, només una petita puntualització. El sector turístic està considerat com un dels principals motors de l'economia mundial. El 2008 es parlava d'uns 238 milions d'empleats vinculats a aquest sector, amb una producció equivalent al 10% del PIB mundial. Dit això, només cal fer un petit exercici de correlació per tenir una idea de l'abast que adquiriria una actitud socialment responsable impulsada en la gestió de l'hosteleria, essent aquesta una part constitutiva i essencial del sector turístic.

Si apliquéssim aquestes bones pràctiques d'RSE per part de l'hosteleria al sector cafeter, des dels inicis de la cadena de producció, apostant de manera decidida per un cafè responsable, veuríem afavorir  determinats models de plantacions més sostenibles des d'un punt de vista ambiental, laboral i comunitari.

En un marc de preferències socials i ambientals cada vegada més inclinades al comportament socialment responsable, les bones pràctiques aplicades pel sector hosteler, que té una importància rellevant en l'economia, aporta valor afegit, augmentant la confiança i la satisfacció de la clientela i obtenint el benefici d'un posicionament estratègic, alhora que millorant en termes de resultats.

Així doncs, guanya l'empresa, guanya el client i guanya l'entorn. Win, win, win... cafè per a tothom!

Marta Ribera i Rios
Col·laboradora de Responsabilitat Global

1 comentaris:

Esteve Ribé ha dit...

Benvolguda Marta,
la teva apreciació és molt encertada, ja què actuant amb RSE en un sol article de consum en un sector terciari, beneficiaríem la cadena de producció, distribució i consum d'aquest producte, amb una incidència sobre diferents tipus de països, els productors i els consumidors.

Per altra banda, i pensant en el darrer graó d'aquest producte, el nou mètode de distribució en capsules unitàries de café (i en hosteleria es comença a utilitzar), em sembla una despesa espectacular i innecesària de recursos dels continents de plàstic o alumini d'aquestes monodòsis, creant un problema afegit de reciclatge.