21.9.12

Bristol s'independitza del Regne Unit... monetàriament: estrena la seva pròpia lliura



  • Una lliura de Bristol equival a una lliura esterlina
  • S'usarà per pagar als comerços locals
Lliures de Bristol. Imatge: Bristolpound.org
Fomentar el comerç local i afavorir que els beneficis es quedin a la comunitat. Aquestes són les raons principals que han portat a Bristol, ciutat portuària britànica, a encunyar la seva pròpia moneda. Avui han estrenat el seu lliura de Bristol amb un èxit destacable: més de 300 comerços adherits i cues de ciutadans per canviar els seus diners.
 
La creació de la nova divisa va ser anunciada el passat mes de febrer i des de llavors s'han succeït els establiments interessats a participar en la iniciativa, promoguda des BristolPound.org.
 
"Una moneda pròpia facilita que els diners gastats a Bristol es quedi a Bristol i augmenta el benefici que cada lliura suposa per als negocis locals i les persones del carrer", expliquen els responsables del projecte a la seva pàgina web, que va encapçalada amb el lema 'La nostra ciutat. Els nostres diners '.
 
Segons informa el diari britànic The Guardian avui, en els últims mesos des de perruqueries a bars, passant per fleques i carnisseries han decidit adaptar-se per permetre l'ús d'aquesta moneda.

Impuls de l'ajuntament

Però a més, la mesura compta amb el suport de l'ajuntament local, que permetrà als comerciants associats al projecte pagar els seus impostos municipals amb aquesta divisa. D'aquesta manera, el consistori ha animat els comerciants a participar-hi, ja que una de les seves principals preocupacions era la de trobar-se amb una gran quantitat de lliures de Bristol i no tenir la possibilitat de gastar.
 
La nova moneda es canvia per una lliura esterlina i està recolzada per la cooperativa financera local Bristol Credit Union, que ha avalat les primeres 125.000 lliures de Bristol disponibles. S'han posat en circulació bitllets d'1, 5, 10 i 20 lliures, i també es poden fer pagaments electrònics i via sms.
 
Segons apuntava al febrer el director de la iniciativa, Ciaran Mundy, es tracta d'evitar que les grans companyies es portin els diners de les ciutats petites i que els recursos acabin "en el seu sistema financer, normalment a Londres i al mercat exterior".

Font: http://www.eleconomista.es/interstitial/volver/acierto/economia/noticias/4265266/09/12/Bristol-se-independiza-de-Reino-Unido-monetariamente-estrena-su-propia-libra.html