14.3.10

Els gestos ponderats però contundents de Guardiola

En altres ocasions hem parlat d'esport i responsabilitat social. I també hem parlat de Pep Guardiola i del FC Barcelona. Ara ens és propici tornar-ho a fer amb motiu d'una petita anècdota futbolística com és la que aquests dies ha emplenat algunes pàgines de la premsa esportiva, l'expulsió del tècnic blaugrana per la seva actitud en el partit contra l'Almeria.

Guardiola sempre s'ha mostrat com una persona íntegra, amb una gran professionalitat i amb un capteniment guiat per uns valors de respecte i d'humanitat. I a més, les seves actituds assenyades i els seus valors profunds  responen a una plantejament vital, conscient, volgut, i sostingut en el temps. És precisament el fet que siguin uns valors arrelats i mantinguts amb coherència al llarg del temps el que genera confiança en la persona i fa que li atorguem un plus de credibilitat a les seves manifestacions.

És per això que, d'entrada, si Guardiola afirma que els àrbitres Clos i Galindo menteixen, jo me'l crec i li diposito tota la confiança. La credibilitat és un gran actiu, que costa molt de crear i poc de destruir. Una persona com Guadiola, conscient del valor que aquest fet comporta per a la seva persona, i a més, del valor que suposa avui per al club, sap gestionar molt bé el pes de les seves declaracions i trobar el matís adequat per a mantenir-se en el to ètic i responsable.

Respecte als àrbitres, Guardiola s'ha posicionat sempre amb la perspectiva d'un gran respecte, acceptant fins i tot que es pugui equivocar com qualsevol professional. Però aquesta vegada no ha estat així, i el que ha fet no ha estat simplement queixar-se per vici sinó fer una afirmació contundent. D'una banda, ha dit que entén que fos expulsat pels gestos que va fer i la seva reacció, però ha exposat públicament que la versió dels dos no s'ajusta a la realitat i a més ha remarcat que "ells ho saben". Quan una persona que és tinguda per parlar respectuosament, amb capteniment, assenyadament, evitant parlar dels arbitratges, rigorosa amb la veritat, es mulla fins a aquest extrem val la pena parar-hi atenció i no considerar-ho una tàctica de distracció, una manera de fer pressió, o una sortida de guió. Llegim-ho al Periódico:
Josep Guardiola ha exposat la seva versió sobre l'expulsió que va patir a Almeria i ha afirmat que el recurs que va interposar el Barça pel partit de suspensió que li va imposar el Comitè de Competició es deu al fet que l'àrbitre, Clos Gómez, i el seu assistent, Gallego Galindo, "van mentir" en el que van escriure en l'acta sobre els fets en qüestió.

Clos Gómez va redactar en l'acta: "En el minut 27 el tècnic Guardiola Sala, Josep, va ser expulsat pel següent motiu: quan el joc estava detingut, per abandonar l'àrea tècnica, desplaçar-se fins a l'assistent número 1 i, acostant la cara a escassos centímetres d'aquest, cridar-li amb els braços enlaire: "ho xiules tot al revés, no entens res". El Comitè de Competició va castigar l'entrenador del Barça amb un partit de suspensió dimarts, i dijous el d'Apel·lació va ratificar la sanció malgrat les al·legacions i el recurs enviat pel club blaugrana.
En paral·lel a aquest fet, la premsa també ha donat a conèixer que aquest mateix àrbitre es va mostrar un fan del Reial Madrid el mateix dia a la nit, club al qual va animar ostentosament i en un local públic en el partit que aquest va jugar i que es va poder seguir per televisió. Malgrat que la concatenació dels dos fets podria donar ales a una crítica ferotge, a fer deduccions malèvoles, a contrarestar la campanya mediàtica del 'villarato', etc., Guadiola no solament no hi va fer referència sinó que, inquirit per periodistes, no va dubtar que assenyalar que aquest fet no hi té res a veure i que tot àrbitre en la seva vida personal té dret a simpatitzar amb qualsevol equip.

Els gestos són impecables i magnifiquen la seva aura de personatge escrupolós. Excel·lent. Fins aquí tot sigui a llaor del tècnic. Però ara s'hi afegeix un punt més.  Resulta que hi ha proves prou concloents que Guardiola diu la veritat i que, en conseqüència, els àrbitres han mentit:
El programa El día después de Canal+ va analitzar les imatges de l'incident i mitjançant un intèrpret de llavis va informar que Guardiola s'acosta a l'assistent, Gallego Galindo i li diu "l'empeny". En aquelles jugades, l'entrenador reclamava un penal comès sobre Messi. "¿No has vist que l'empeny?", increpa Guardiola a l'assistent mentre s'acosta al micròfon del linier i repeteix "L'empeny, l'empeny" perquè l'àrbitre, Clos Gómez, el sentís a través dels auriculars.

"L'única força que tinc és explicar-ho aquí (a la sala de premsa) perquè hi ha proves i imatges. Faig gestos i parlo pel micròfon, però menteixen en el que han escrit en l'acta. Jo sé què vaig dir i l'assistent també", afirma Guardiola, abans de precisar que únicament es refereix a l'àrbitre i al jutge de línia en qüestió, "no a tot l'estament arbitral".
Si les mentides que un ciutadà pugui dir en defensa seva poden tenir un nivell de comprensió, quan és el jutge el que menteix la gravetat es multiplica exponencialment, i no sols respecte a la seva professionalitat, sinó que té una repercussió en la pèrdua de confiança de l'estament del qual forma part. Darrerament hem sentit alguns jutges fent la seva feina amb molt poca professionalitat, introduint opinions personals que alteraven la neutralitat i les garanties processals. Ara s'ha fet evident que un camp menys important que la Justícia també es donen situacions que no són errades sinó trampes per part de l'autoritat.

La competició oficial del futbol i el comitè d'àrbitres tenen una responsabilitat envers l'esportivitat. Es tracta de la defensa i promoció dels valors de l'esport, de la justícia esportiva, i en darrer terme el foment del sentit de la veritat davant la societat. Davant la gravetat de la denúncia pública feta per Guardiola (tant se val si és un tema menor i segurament sense conseqüències; importen els valors subjacents) i davant de les proves aportades per mitjans de comunicació, els estaments corresponents haurien d'assumir amb valentia les seves responsabilitats (de gestió), i abordar la qüestió com un tema que forma part de la seva responsabitat (social) i que afecta acumulativament la seva legitimitat i credibilitat.

PD: per cert, aprofito per sumar-me a la nominació de Pep Guadiola com a català de l'any: www.cataladelany.com

PD: El col·lectiu arbitral denuncia Guardiola davant el Comitè de Competició

1 comentaris:

Joan de Palau ha dit...

Company de CS,

Lamento comunicar que els àrbitres mentiders han gosat denunciar Guardiola. Ja es veu que no solament són mals professionals sinó que a més són males persones, a més de ser del Madrid.

Quan tinguem la independència, els partits amb els espanyols seran internacionals i l'àrbitre haurà de ser neutral per força.