25.2.18

Joaquín Urías, ex lletrat del Tribunal Constitucional, explica coses que tothom hauria de saber... sobretot a Espanya

Joaquín Urías, ex lletrat del Tribunal Constitucional i professor de Dret Constitucional a la Universitat de Sevilla ha estat l'estrella del FAQS d'aquest dissabte. Urías s'ha mostrat molt crític amb la deriva autoritària de l'Estat i amb el paper que hi juguen les institucions judicials.

L'ex lletrat del Constitucional ha assegurat que "Coses que abans no eren prohibides, ara estan prohibides". I ha afirmat que el govern no intenta defendre la Constitució, sinó que la seva prioritat és defendre la unitat d'Espanya. De fet, ha apuntat que s'estan dictant mesures contràries a la Constitució per aturar el desafiament independentista. I ha avançat que si no hi ha un canvi polític, "L'aparell de l'Estat continuarà perseguint el sobiranisme". [El Nacional:
Urías: "Coses que abans no eren prohibides, ara estan prohibides"]

Recomano tota l'entrevista, però vull destacar sobretot aquests moments:

Del minut 17:55 al 21:30 explica per què la sentència contra l'Estatut va ser un error. Explica com es va intentar definitivament acabar amb l'estat de les autonomies, cosa amb la qual no tots els magistrats van estar d'acord. L'Estatut reformat era l'última possibilitat que tenia Catalunya per recuperar competències que l'Estat s'havia anat apropiant, i d'això se n'era conscient.

Del minut 23:30 al 26:40 explica com el Tribunal Constitucional ha perdut legitimitat per les barbaritats jurídiques.

Del minut 30:40 al final fa una reflexió punyent sobre la llibertat d'expressió i la confusió que sovint es dona. Parla de l'error d'haver desenvolupat el concepte de delicte d'odi, promogut inicialment per les esquerres, i que ara permet que alguns jutges puguin perseguir idees.