23.2.18

Els eurodiputats aproven normes per tenir edificis sostenibles

Aquest dimecres, 21 de febrer, el comitè ITRE del Parlament Europeu va donar un suport aclaparador a la Directiva revisada relativa al rendiment energètic dels edificis, l'eina principal de la UE per reduir les emissions d'un sector que s'estima representarà el 40% del consum total d'energia a Europa.

La comissió d'Indústria, Comerç, Recerca i Energia (ITRE) va votar a favor de l'acord polític assolit entre l'equip de negociació del Parlament Europeu i la Presidència Estònia del Consell en el tercer triàleg tripartit informal que va tenir lloc el 19 de desembre de 2017 , i que va ser aprovat pel COREPER (Comitè de Representants Permanent) el 31 de gener de 2018. La votació del ITRE va ser de 52 vots a favor, dos vots en contra i set abstencions.
La votació plenària es realitzarà a l'abril i s'espera que passi, després de les quals els Estats membres tindran 20 mesos per incorporar els elements de la nova Directiva al seu ordenament jurídic intern.
La Directiva revisada requerirà que els països de la UE elaborin estratègies de renovació a llarg termini a fi de descarbonitzar el parc immobiliari nacional d'edificis per a l'any 2050, i obligaria els governs a instal·lar una infraestructura bàsica per a recarregar els automòbils elèctrics en els edificis.
La legislació acordada en el triàleg al desembre passat va ser aprovada pels ambaixadors de la UE el 31 de gener, tot i que la Comissió esperava que el paquet definitiu de la Directiva fes més per facilitar que les llars recarreguin els vehicles elèctrics.
"El vot en la comissió ITRE vol dir que tenim, per fi, una imatge detallada i precisa del text revisat de la EPBD", va dir Adrian Joyce, secretari general de l'Aliança Europea d'Empreses per l'Eficiència Energètica en Edificis (EUROACE). "Amb aquest text a la mà podem avançar amb el nostre treball en xarxa per a exercir un paper de guia en l'ambiciosa implementació de l'EPBD revisada en els nostres estats membres, especialment en relació amb la preparació i el desplegament d'estratègies de renovació a llarg termini, que portarà beneficis tangibles a tots els ciutadans de la UE ".
La Directiva revisada relativa a l'eficiència energètica dels edificis modifica la Directiva 2010/31/UE i complementa les mesures previstes a la Directiva sobre l'eficiència energètica, així com la legislació de la UE en matèria d'eficiència energètica dels productes. Forma part del conjunt de mesures sobre energia neta presentat per la Comissió el 30 de novembre de 2016. En concret, la Directiva revisada promou treballs de renovació rendibles, introdueix un indicador d'intel·ligència per als edificis, simplifica les inspeccions dels sistemes de calefacció i aire condicionat i fomenta així mateix l'electromobilitat mitjançant la creació de places d'aparcament per a vehicles elèctrics.


Font: economiacircular.org