5.8.14

Una empresa d'Olot funciona un any sense subministrament extern d'energia

  • L'EspaiZero de l'empresa Wattia és el primer d'Europa capaç de ser totalment autosuficient
Font: La Vanguardia Girona | 2014.04.08 
Una empresa d'Olot funciona un any sense subministrament extern d'energia
L'empresa Wattia amb seu a Olot acn
Olot. (ACN). - El EspaiZero, la seu corporativa de l'empresa Wattia d'Olot (Garrotxa), especialitzada en sistemes de millora de l'eficiència energètica, s'ha convertit en el primer i únic espai de treball de tot Europa capaç de ser autosuficient des del punt de vista energètic, gràcies a l' ús d'energies renovables com la geotèrmia, l'energia solar i eòlica. L'empresa ha aconseguit fer funcionar durant tot un any el centre de treball sense recórrer a cap subministrament extern d'energia. A més, preveu acabar aquest 2014 amb una facturació cinc vegades superior a la de l'any passat, arribant als 1,75 milions d'euros. De cara al futur, la companyia preveu ampliar la seva plantilla amb 12 treballadors més.

Segons un dels socis fundadors de la companyia, Franc Comino, l'acceleració del creixement de l'empresa va començar amb la posada en marxa de la EspaiZero ja que, a partir d'aquest moment, va començar a créixer l'interès pel model i els serveis que ofereixen. L'empresa va néixer el 2011 i durant l'últim any també s'ha notat un creixement del nombre de companyies que volen conèixer més de prop el treball de Wattia. Des de la companyia asseguren que han començat a treballar amb Gas Natural per desenvolupar un projecte energètic per reproduir el concepte del EspaiZero al centre d'Olot. Una iniciativa que es presentarà a principis d'aquesta tardor.

La companyia també té previst treballar en la millora del control i l'eficiència energètica d'unes 250 gasolineres de Repsol. L'empresa ha explicat que ha aconseguit fer funcionar el EspaiZero durant aquest primer any amb un consum zero gràcies a les noves tecnologies, l'elecció de la temperatura ambiental o l'ús adequat dels aparells electrònics. "Per assolir aquesta fita, el més difícil ha estat educar socialment l'equip de Wattia per conviure 12 mesos en un espai de consum zero, ha estat més complex el component social que la tecnologia", ha explicat Comí.

L'edifici utilitza bàsicament l'energia solar, eòlica i geotèrmica. Per a això van crear tres pous de 160 metres de profunditat d'on aprofiten la temperatura constant per escalfar el local a l'hivern i refredar a l'estiu. La seu també ha comptat amb sistemes passius que contribueixen a optimitzar l'ús d'energia com ara l'orientació, l'aïllament, la ventilació creuada o la xemeneia solar. Durant aquest temps, la companyia també ha treballat en un projecte de caràcter educatiu, a l'IES la Garrotxa on modificant els hàbits i costums dels 1.300 alumnes i professors i instal·lant un nou sistema de regulació, han aconseguit estalviar fins a 35.000 euros en un any, el 50% del cost de la calefacció.

Font: http://www.lavanguardia.com/local/girona/20140804/54412745173/olot-wattia-empresa-sin-suministro-externo-energia.html