14.5.09

La companyia XXL no mostrarà transparència de les seves atrocitats per por que els seus comercials siguin rebuts amb animadversió

La companyia XXL no existeix i aquest és un titular inventat. Si ens el trobéssim, consideraríem que es tracta d'una actitud poc responsable, i que el millor procedir seria començar acceptant els abusos comesos, demanant disculpes, i portant a terme les accions de reparació necessàries així com per garantir que no puguin tornar a repetir-se.

Ara senzillament hem de substituir el nom de l'empresa per un nom d'un país, i veurem com des del món de la política no s'està mostrant l'exemplaritat necessària per a una evolució de la Humanitat i les relacions entre els grusp d'interès, que en aquest cas també vol dir entre pobles i civilitzacions.

En un gir respecte al que havia decidit el Pentàgon, la Casa Blanca ha anunciat que el president dels Estats Units, Barack Obama, ha ordenat al seu equip legal que bloquegi als tribunals la publicació de desenes de fotografies militars que mostren maltractaments a capturats a l'Iraq i l'Afganistan a mans d'oficials nord-americans. Obama argumenta que la difusió de les imatges pot originar una onada de sentiments anti-nord-americans i posar en perill els militars a l'Iraq i l'Afganistan: Obama bloqueja la publicació de fotos de mals tractes.

La transparència i la responsabilitat ens la creiem o no ens la creiem. També és cert que ha de fer-se de tal manera que sigui creïble, és a dir que una empresa que mostri transparència ha de fer-ho acompanyat dels compromisos i els elements que n'afavoreixin la confiança i la credibilitat. I en el cas dels estats succeeix el mateix: si no hi ha voluntat d'esmena, certament la transparència per la transparència pot suposar una exposició a majors riscos, exactament com succeiria en el cas d'una gran companyia. Quan parlem d'intangibles, no estem parlant de coses gaire diferents.


Aquest article ha estat publicat a Jornal.cat