20.5.09

Èxit de la jornada d'integració de persones amb capacitats diferents

Amb una participació de prop d'un centenar d'assistents, ahir va tenir lloc la jornada sobre Integració organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona, que va ajudar a resoldre dubtes sobre la contractació de persones amb discapacitats i va sensibilitzar sobre el paper de l'empresa ordinària en aquesta necessitat social, tot vinculant-ho a la Responsabilitat Social de les Empreses.

Després d'escoltar els ponents, ens quedem amb la idea que el sector de les organitzacions especialitzades s'ha desenvolupat molt, integrant no només la qualitat sinó una gran capacitat d'entendre l'empresa ordinària i poder ser-ne un aliat en el seu procés de creació de valor.

Per altra banda, dins el conjunt de les empreses ordinàries, cal subratllar que existeixen casos d'èxit en la integració de col·lectius amb dificultats i que han sabut fer-ho de manera que formés part de l'estil de l'empresa, i que es busqués fins i tot una millora de la productivitat. Algunes empreses remarquen la qualitat humana que els ha suposat, la millora del clima laboral, la reducció de l'absentisme, etc. Però sobretot, la idea que aquesta bona pràctica, englobada dins una política general de responsabilitat social de l'empresa, facilita la gestió dels valors corporatius i de la cultura organitzativa, de manera que facilita la gestió del canvi que tota empresa de futur requereix.

Un cop finalitzada la jornada, Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global i assessor tècnic de la Cambra de Comerç de Barcelona, fou entrevistat a Hora 25 de la Cadena SER, en desconnexió per a Catalunya, ahir a les 20'45.

Malgrat que encara és més notícia els incompliments a la Llei (la LISMI), les sancions, el major rati d'incompliment per part del sector públic, nosaltres propugnem que avui la notícia és el potencial que la incorporació de la Responsabilitat Social a l'empresa ha suposat en moltes matèries entre les quals les que afecten la normalització de la vida laboral de les persones amb disminucions. Aquesta reflexió no treu que cal complir el marc legal, una llei que es coneix per la Llei Trias Fargas en honor del polític que la va impulsar el 1982 i que va suposar tota una fita de participació social.