11.5.09

Bergadana dissenya el primer vehicle funerari elèctric de l'estat

Té una autonomia de 45 quilòmetres i està pensat per circular per l´interior dels cementiris.

Segons informa el Regió 7, l’empresa Bergadana Advanced Cars Solutions, amb seu a Gironella, ha dissenyat el primer vehicle funerari compacte que funciona amb electricitat de l’estat espanyol. El vehicle, batejat com a Ion, està pensat per circular per l’interior de cementiris i els seus recintes adjacents ja que només pot assolir velocitats de fins a 40 quilòmetres/hora i l’autonomia de les seves bateries permet recórrer, aproximadament, un màxim de 45 quilòmetres.

El vehicle està preparat per portar un pes de fins 250 quilograms i es caracteritza per la no emissió de gasos i per ser totalment silenciós. L’empresa de Gironella fa el muntatge de la carrosseria sobre un xassís i la mecànica de Global Electric Motorcars, empresa filial del grup Chrysler. D’altra banda, el motor és un General Electric DC Shunt amb sis bateries de gel recarregables amb una presa normal de 220V i es recarrega totalment en un interval de 8 hores. A més, la il·luminació interior es fa amb llums leds per tal de reduir-ne el consum energètic. Aquestes característiques fan que el cost de cada quilòmetre recorregut sigui de 0,013 euros, segons Bergadana.

Els cotxes es produeixen sota comanda i el procés de muntatge comença amb l’elaboració d’una maqueta a mà. Posteriorment, amb un sistema làser es determinen els paràmetres de les dimensions reals que haurà de tenir el cotxe a partir del bastidor del vehicle; després es fa un disseny informàtic i, finalment, es fa una maqueta a escala real de la carrosseria del vehicle amb la qual s’obtenen el motlles per construir els vehicles definitius. Amb cadascuna de les maquetes es poden fer cinc unitats. Aquest vehicle és el resultat de dos anys d’inversió en investigació i desenvolupament.