2.2.09

Coltan reciclat

Darrerament hem parlat dels problemes associats al coltan en dues ocasions:
El coltan per a fabricar mòbils hauria de constituir ja una matèria rellevant en l'RSE
Nous esclaus del s.XXI treballen per als nostres mòbils
Aquest mineral està en l'origen d'alguns materials per a fabricar mòbils i altres aparells. Donada la gravetat del tema, us aportem aquesta nova notícia:

A les muntanyes del parc Nacional Kakuzi Biega, on s'extreu el Coltan, han acabat amb la vida de centenars de goril·les, perdent per sempre poblacions molt importants per a la supervivència d'aquest simi en perill d'extinció.

L'extracció de coltan, un mineral molt escàs i que és emprat per a coets espacials, míssils balístics, armes intel·ligents, joguines electròniques, portàtils o telèfons mòbils, ha provocat un llarg conflicte bèl·lic intern al Congo, que des de 1997 (una dècada) fins nostres dies, ha causat més de quatre milions de morts.

El control per les mines d'aquest mineral escàs, així com per l'extracció de diamants, ha originat que aquest conflicte durés tants anys i es cobrés tantes morts davant els ulls tancats de la comunitat internacional. Han existit i existeixen encara veritables fams en moltes regions d'aquest país que suporta un deute extern gairebé insostenible. Tanmateix, és un dels països amb major riquesa, i "La conca del riu Congo" és la segona selva més important de la terra.

A les muntanyes del parc Nacional Kakuzi Biega, on s'extreu el Coltan, han acabat a més amb la vida de centenars de goril·les, perdent per sempre poblacions molt importants per a la supervivència d'aquest simi en perill d'extinció.

"Hem d'emprar tots els nostres coneixements en la tècnica perquè la humanitat avanci, però ho hem de fer amb el respecte a la natura, sense que aquests avenços signifiquin per altra banda destrucció, desolació i mort en l'extracció de matèria primera. És important el respecte al medi ambient, a les poblacions locals i que la recollida del Coltan, no es realitzi amb enfrontaments bèl·lics o matances d'altres espècies com els goril·les. La Comunitat Internacional hauria d'adquirir un Codi de Conducta per a impedir el comerç de minerals, fusta, etc., que com a conseqüència de la destrucció de l'hàbitat, provingui de regions en conflicte i on no es respecti el dret fonamental: la vida" ha declarat Pedro Pozas Terrados, director executiu del Projecte Gran Simi (GAP / PGS) a Espanya.

Avui tristament, se segueixen produint combats a la República Democràtica del Congo per al control de la seva riquesa davant una Comunitat Internacional que calla en silenci com a còmplice, mentre que nens són segrestats per la mà d'obra barata a les mines, les dones violades i la població civil massacrada. Altres nens moren de malalties i malnutrició cada dia perquè són incapaços d'aconseguir un hospital millor equipat. Milers de civils han fugit a l'interior de la selva, on s'enfronten a la fam i a les malalties. És la guerra que més morts ha generat des de la segona guerra mundial, amb mil víctimes mortals diàries.

Conscients de tota aquesta problemàtica el col lectiu artístic Transnational Temps, amb suport del Projecte Gran Simi, ha creat "Digital Jungle Simiomobile" un projecte artístic que convida a les companyies de telecomunicació a liderar veritables iniciatives de compromís amb la preservació de la biodiversitat. Proposen una sèrie de telèfons mòbils que utilitzen coltan reciclat i amb els quals els usuaris apadrinen un exemplar de la família dels grans simis. El Simiomobile ofereix una sèrie de serveis extres enfocats a potenciar la comunicació entre aquests usuaris que manifesten la seva preocupació davant la biodiversitat i a més, compromet a l'empresa de telefonia que els comercialitza a donar un cèntim d'euro cada vegada que fan una trucada. La idea és damunt la taula, ara només falta esperar la companyia que, amb el veritable desig de comprometre's, serveixi de model a les altres.

La Pau per als congolesos, significarà també Pau per als seus boscos i totes les criatures que hi viuen.

http://www.simiomobile.com/
http://www.transnationaltemps.net/
eco@transnationaltemps.net
info@simiomobile.com
http://www.proyectogransimio.org/

Font: http://www.ecoticias.com/20090202-coltan-reciclado.html