22.2.09

Confesso haver col·laborat amb l’esclavitud moderna, encara que de manera involuntària

Els treballadors fan torns de 12 hores per uns 0,51 euros l'hora sense poder "aixecar-se, parlar o escoltar música"

Som milions les persones, organitzacions i empreses que comprem alguns dels productes d'IBM, Microsoft, Dell, Lenovo o Hewlett-Packard, empreses que han estat acusades d'explotació laboral a la Xina.

Així, el meu consum de tinta HP, malgrat ser petit, és còmplice de la conculcació de drets humans a l’altra banda del planeta.

Tot plegat encara no ha estat demostrat sinó que és una denúncia que ha presentat una ONG nord-americana, la National Labor Comittee (NLC), contra Meitai Plastics & Electronics, un proveïdor de les empreses indicades situat al sud de la Xina.

Lògicament les empreses han afirmat que desconeixien la situació, cosa que podem arribar a pensar que sigui certa, però aleshores la pregunta seria com és que no han fet res per a tenir coneixement del que succeïa a l’interior d’aquesta empresa? O, per exemple, com poden assegurar que en cap altra factoria proveïdora passa quelcom semblant? O bé, quina mena de requeriments ètics havien formulat en fer els encàrrecs de productes?

Com a consumidor de cartutxos de tinta de la marca Hewlett-Packard em sento corresponsable del que hagi passat en aquesta factoria i proclamo la intenció de no comprar-ne més fins que no s’aclareixi què ha succeït.

Segons l'informe de NLC al qual ha tingut accés Europa Press, titulat 'Misèria d'Alta Tecnologia a la Xina', les treballadores passen tota la seva jornada laboral, al voltant de 12 hores i mitja, assegudes en un banc de fusta sense respatller en una llarga cadena de muntatge que munta cada hora uns 500 teclats. Així, davant de cada treballadora, passa cada 7 segons un nou teclat, en el qual les operaris munten les tecles.

La cadena de muntatge mai s'atura, de tal manera que cada treballadora ensambla una 3.250 tecles a l'hora, 35750 tecles durant la seva llarga jornada laboral, en la qual no els és permès "parlar, escoltar música, ficar les mans a les butxaques o aixecar la vista per a mirar al voltant ", segons va denunciar NLC.
Per assegurar que cap treballadora incorri en una infracció, la fàbrica té guàrdies de seguretat que vigilen els treballadors i s'asseguren, entre altres coses, que només vagin al bany en els seus períodes de descans - dos descansos de 30 minuts cada 12 hores que els empleats han de fer servir també per anar a dinar -.
A més, entre les obligacions dels treballadors, recollides en un llibre de disciplina, figura la de "vigilar els uns als altres", així com altres normes del tipus "tots els empleats han d'estimar la seva companyia com si fos casa seva" o "tots els empleats han d'establir un vincle entre la prosperitat la fàbrica i el seu honor personal ".

Tancat a la FÀBRICA

La fàbrica funciona 24 hores al dia en dos torns de 12 hores, pels que roten les treballadores cada mes. Els empleats passen quatre dies a la setmana "tancats" a la fàbrica, amb la prohibició de fer un passeig, per al que disposen d'uns dormitoris comunals que consisteixen en habitacions amb fileres de lliteres de metall alineades a la paret.

A l'estiu, les temperatures en aquests dormitoris són "asfixiants", ja que està prohibit utilitzar l'electricitat amb finalitats personals i els empleats no guanyen prou per pagar l'aire condicionat. Concretament, utilitzar "l'electricitat de l'empresa" al dormitori està castigat amb la pèrdua d'un dia i mig de salari.
Com que aquest càstig, una llarga sèrie de normes regulen les penes per accions considerades per la companyia com a infraccions. Així, canviar de llit sense autorització costa set hores de salari, i utilitzar l'ascensor sense permís, dia i mig de sou; col•locar objectes personals en el lloc de treball, quatre hores i mig de sou; o arribar entre un i cinc minuts tard, dues hores de salari.

La factoria ha passat diverses auditories realitzades per empreses occidentals, encara que, segons testimonis dels treballadors recollits en l'informe, els auditors estaven "més preocupats per la qualitat dels productes" que per les queixes dels empleats. Ara, la coalició Electric Industry Citizenship, composta per 30 companyies, entre les quals s'inclouen les acusades, ha anunciat que realitzarà una nova auditoria, segons el diari Shanghay Daily.

Font: Europa Press