17.2.09

Canyelles intervé en la cloenda del 5è Congrés d’Ateneus de Catalunya

  • Els ateneus catalans reivindiquen més reconeixement i suport a la seva tasca

Els centres culturals, casals i ateneus catalans han reivindicat més reconeixement a la seva tasca sociocultural, i més col·laboració per part de les administracions a l’hora de definir una oferta d’activitats i serveis que siguin compatibles. Igualment, han apostat per aconseguir més presència en l’espai cultural català i donar suport a les propostes de nous col·lectius socials, per potenciar la seva vigència en el futur i continuar sent un teixit associatiu clau en el desenvolupament de la societat civil catalana.

Aquests són alguns dels continguts extretes de la cloenda del 5è Congrés d’Ateneus de Catalunya, que s’ha celebrat avui 15 de febrer, a l’Institut del Teatre de Barcelona. Amb aquest acte, en el qual hi han participat més de 150 persones representants d’associacions d’arreu del país, s’ha posat el punt i final a un procés participatiu de 13 mesos, convocat per la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), amb l’objectiu de fomentar la vigència dels centres culturals, casals i ateneus catalans, i potenciar-ne la seva tasca.

Podeu consultar el MANIFEST del Congrés.

L’acte ha comptat amb la participació del president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, del Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, del president de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, José Manuel González Labrador i del Comissionat de l’Alcaldia per a la Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona, Ramon Nicolau.

La cloenda ha servit per acabar de definir i sotmetre a votació el document resultant de tot el procés del Congrés. També s’ha ofert a totes les persones assistents una taula rodona amb el títol de “Tenim futur?”, a través de la qual diversos experts han debatut sobre els reptes de futur del moviment ateneístic.

Hi han participat:
• Ferran Mascarell: Historiador i vicepresident de l’Ateneu Barcelonès. Conseller Delegat de RBA Audiovisuals. Tema: Comunicació i xarxes associatives.
• Joan Mas: Empresari i President Fundació Mas i Mas. Tema: Consum cultural.
• Alfons Martinell: Director de la càtedra UNESCO: politiques culturals i cooperació de la UdG. Tema: Societat intercultural.
• Josep Maria Canyelles: Promotor de Responsabilitat Global. Expert en Responsabilitat Social de les Empreses i Organitzacions. Tema: Relacions entitats-empreses.
• Lluís Sàez: Sociòleg i professor a ESADE i a la UAB. Tema: Valors de la societat catalana.


També s’han presentat diverses experiències positives i bones pràctiques desenvolupades per associacions socioculturals i l’espectacle pictòric/musical “Terra prenyada”.