3.9.12

Passar-se les sentències judicials pel forro!

Al gener d'aquest any vaig vaticinar que l'Estat espanyol no compliria la sentència. I efectivament, el Govern espanyol va anunciar la setmana passada que la potestat per administrar les subvencions generades de la casella del 0,7% de la declaració de la Renda (IRPF) no serà d’àmbit territorial sinó que es gestionaran de forma centralitzada.

Perquè ho teníem tan clar? Perquè des de fa cinc anys, l'Estat i alguns grups socials han decidit de manera prou explícita anar a totes contra la diversitat nacional fins al punt de carregar-se si cal el sistema autonòmic aprofitant la conjuntura de crisi econòmica. Així, els criteris nacionalistes conjunts del govern i de les grans entitats han passat per davant del marc legal, de les sentències judicials. De què serveix parlar de responsabilitat social de l'administració quan no es compleix la llei, i quan es fa un repartiment clarament contrari a les necessitats i al sentit comú?

Què ha succeït ara? El passat 23 de març, la conselleria de Benestar i Família es va reunir amb les entitats dels Tercer sector per fer un requeriment al Govern en què demanaven la modificació o anul·lació de l’Ordre Ministerial TAS/592/2008 conforme la sentència del Tribunal Suprem del 16 de desembre de 2011. Finalment, el divendres 24 d’agost, el Consell de Ministres va desestimar la reclamació de la Generalitat de Catalunya mitjançant l’Ordre Ministerial 1199/2012 de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. L’executiu central va respondre que encara que l’òrgan competent sigui autonòmic, perquè les subvencions socials del IRPF siguin gestionades de forma més efectiva s’han de gestionar de forma centralitzada.

Extracte de l'article del gener:
31.1.12 0,7% IRPF: la polèmica no ha fet més que començar 
Fa cinc dies vaig fer un article una mica contundent titulat " Complirà l'estat espanyol amb la sentència del Tribunal Suprem sobre l'IRPF?". Començava dient que "finalment es reconeix que l'Estat espanyol deixarà de quedar-se uns diners que no li pertoquen. Ara està per veure si compleix la llei. Fa tants anys que duren les preses de pèl que fins que no ho veiem no ens ho creurem".

La polèmica no ha fet més que començar ja que la nova Plataforma Espanyola del Tercer Sector, un organisme creat amb nocturnitat d'esquenes a l'estructuració de les entitats socials catalanes, s'ha manifestat en contra de l'actament de la sentència, i experts catalans rebaten els seus arguments a xarxanet.org:

La nova Plataforma Espanyola del Tercer Sector, reticent a que Catalunya gestioni el 0,7 de l'IRPF. Durant anys les entitats catalanes i la Generalitat han demanat que els recursos provinents del 0,7 de l'IRPF per a fins socials fos gestionat des de Catalunya. Ara que s'ha aconseguit, la nounada Plataforma Española del Tercer Sector s'ha mostrat "enormement preocupada". Des de xarxanet.org hem parlat amb dos experts per a debatre sobre aquesta polèmica.

Fa pocs dies el Tribunal Suprem va donar la raó a la Generalitat de Catalunya en relació a la gestió dels recursos provinents de la casella del 0,7% de l'IRPF per a fins socials. D'aquesta manera el govern català podrà, a partir d'ara, gestionar els diners recaptats a través de la casella que els contribuents marquen per a finalitats socials en fer la declaració de la renda.

El posicionament, una de les primeres accions de la nounada Plataforma
Davant d'aquesta sentencia, la nounada Plataforma Española del Tercer Sector, va mostrar el passat 26 de gener la seva enorme preocupació pels efectes que pugui ocasionar en l'actual model d'assignació tributaria de l'IRPF per a finalitats socials. Aquest posicionament és una de les primeres accions que ha desenvolupat la Plataforma, que va ser creada el passat 10 de gener, i que aglutina les principals associacions i plataformes del Tercer Sector a nivell de l'Estat espanyol.

El president de la Plataforma, preocupat perquè "es perdin" els diners
El mateix president de la Plataforma del Tercer Sector, Luciano Poyato, es va mostrar "preocupat" perquè els diners del 0,7% de l'IRPF "es perdin o es destinin a altres finalitats" si són les comunitats autònomes qui ho gestionen. Segons recull Europa Press, Poyato va afirmar que "el gran interrogant és que si es transfereix a les Comunitats Autònomes pot passar que els diners arribin a l'autonomia, vagi a una Conselleria en concret i no es tregui en concurrència pública per a les ONG, encara que aquests diners es destini finalment a un altre tipus de projecte socials". 

La demanda catalana de gestionar el 0,7% de l'IRPF
La reclamació catalana per a gestionar el 0,7% no és nova. De fet fa anys que tant el propi sector com la Generalitat de Catalunya venen demanant aquesta gestió. Des de xarxanet.org hem volgut consultar dos experts coneixedors del tema per saber la seva opinió. Segons Carles Armengol, "El més preocupant de la declaració de la Plataforma és que hi ha un prejudici contra les autonomies", en referència a que el debat no s'hauria de plantejar en funció de quina administració gestiona aquests recursos. Segons Armengol "no hi ha administracions de primera i de segona", i ha assenyalat que la mateixa Generalitat forma part de l'Estat.  Enric Canet també ha explicat que "Aquí hi ha moltes petites entitats que fan projectes en el territori català. A Espanya tot està més centralitzat en les grans entitats. I lògicament, la proximitat dóna més facilitat de coneixement de la realitat concreta".

Si vols saber-ne més, pots consultar:
- Dossier "La reforma de l’assignació del 0,7% de l’IRPF per a fins socials", de la Taula d'Entitats del Tercer Sector
- Editorial de l'Avui "L'espoli fiscal i les ONG catalanes"
- Europa Press "Plataforma del Tercer Sector teme que el dinero de la casilla social del IRPF se pierda"