4.4.12

L'economia mundial, al descobert: només 1.300 empreses controlen la majoria dels ingressosRelacions entre les 1.318 empreses 
que controlen la majoria de l'economia / 
PLoS One
Els moviments com Occupy Wall Street i els 'indignats' ho denunciaven, però fins ara ningú ho havia pogut demostrar empíricament: l'estructura de propietat de l'economia mundial recau en una petitíssima xarxa de multinacionals –la majoria del sector bancari–, directament connectades entre elles.

Tres experts en sistemes complexos de l'institut Federal de Tecnologia de Suïssa han partit d'una llista de 37 milions d'empreses i inversors de tot el món i han analitzat les relacions entre 43.000 corporacions multinacionals. El treball els ha permès descobrit un poder desproporcionat en una petita part d'elles. En concret, 1.318 companyies controlen el 60% de l'economia mundial dins d'aquesta xarxa i, si es tanca més el cercle, només 147 grans empreses controlen el 40%.

Aquestes corporacions tenen una xarxa de connexions directes entre elles molt densa (veure imatge). De mitjana, cadascuna de les 1.318 companyies que formen el nucli de l'economia mundial estan connectades amb unes altres 20 de dintre d'aquest nucli, tal i com recull la revista 'NewScientist', que va tenir accés a l'estudi –publicat ara per al gran públic– fa uns mesos.

Es tracta del primer treball que analitza l'estructura de propietat a nivell global –fins ara només s'havien fet estudis a escala nacional– i han hagut d'aplicar un nou i complex mètode matemàtic, descartant metodologies anteriors, per tal d'assolir els resultats. Van fer servir dades de 2007, motiu pel qual hi apareixen valors com Lehman Brothers.

Aquestes 1.318 empreses, fortament relacionades entre elles tenien, de manera directa, 'només' un 20% dels ingressos operacionals mundials, però eren propietàries de la majoria de les grans empreses de la borsa i les empreses manufactureres i representaven d'aquesta manera un 60% dels ingressos mundials dintre de la xarxa.

Les 147 empreses més importants i que controlen elles soles el 40% de l'economia, tenen una estructura de relacions de propietat encara més densa i es concentren majoritàriament en el centre de la xarxa (representades en vermell a la imatge). Aquestes companyies, tenen alhora un control pràcticament total sobre si mateixes, fet que les fa els jugadors més forts en el sistema econòmic mundial.

Les 50 companyies més superconnectades:
1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc
21. Morgan Stanley
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc
23. Northern Trust Corporation
24. Société Générale
25. Bank of America Corporation
26. Lloyds TSB Group plc
27. Invesco plc
28. Allianz SE 29. TIAA
30. Old Mutual Public Limited Company
31. Aviva plc
32. Schroders plc
33. Dodge & Cox
34. Lehman Brothers Holdings Inc*
35. Sun Life Financial Inc
36. Standard Life plc
37. CNCE
38. Nomura Holdings Inc
39. The Depository Trust Company
40. Massachusetts Mutual Life Insurance
41. ING Groep NV
42. Brandes Investment Partners LP
43. Unicredito Italiano SPA
44. Deposit Insurance Corporation of Japan
45. Vereniging Aegon
46. BNP Paribas
47. Affiliated Managers Group Inc
48. Resona Holdings Inc
49. Capital Group International Inc
50. China Petrochemical Group Company

Font: ARA