7.4.12

Els valors de Catalunya

  • El Govern està estudiant quins valor cal reforçar entre la població catalana per tal d'enllestir un Pla Nacional de valors per al 2013 
  • Josep Maria Canyelles hi participa, com a expert, dins el grup de valors de les organitzacions

Notícia reproduïda de Directe.cat:

El Govern presentarà a principis de juny el diagnòstic de com es troben els valors a Catalunya a partir del qual plantejarà mesures en el marc del Pla nacional de valors. La directora general d'Acció Cívica i Comunitària, Violant Cervera, ha explicat a l'ACN que els 16 grups de treball que es van crear el 2 de desembre porten treballant mesos i al juny donaran a conèixer quins són els valors que cal reforçar. Després s'elaborarà un pla estratègic, que estarà entre finals del 2012 i principis del 2013, i el pla d'acció, que comportarà mesures concretes i que estarà a finals del 2013. D'altra banda, el Govern crearà una xarxa d'observatoris de valors per posar en comú el treball d'entitats i experts.

El 18 d'octubre el Govern va aprovar la creació del programa per dissenyar i establir les bases per a l'execució del Pla nacional per a la promoció dels valors. La voluntat de l'executiu català no és imposar valors, tal i com han dit diversos responsables, sinó identificar quins són transversals i compartits per la ciutadania per tal d'impulsar "la convivència, l'enfortiment de la nació i la pervivència d'una societat que vol conservar la seva identitat".

Des de llavors s'han celebrat reunions periòdiques del Consell Director, en el que participen un membre de cada Departament i que presideix el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries; i s'han creat 16 grups de treball en els que treballen 89 persones entre experts i acadèmics, entre d'altres. A més però, hi ha un centenar de consultors que fan aportacions quan els grups de treball els hi van presentant els documents als que van arribant.

La participació d'aquests consultors van sorgir després que es constatés que hi havia entitats i gent que fa anys que treballen els temes dels valors i que podien fer aportacions interessants en el procés de la diagnosi.

Tota la feina elaborada per aquests grups es presentarà al conseller de Benestar abans del juny i a mitjans d'aquell mes es farà una presentació pública del document de diagnosi, en un acte al Palau de la Generalitat en el que participarà el president del Govern, Artur Mas.

Accions concretes a finals del 2013

Cervera ha detallat que aqueta diagnosi ha de servir per situar en quin punt es troba Catalunya pel que fa als valors, quins s'estan perdent i cal reforçar i quins funcionen correctament. Posteriorment s'elaborarà el pla estratègic, moment durant el qual està previst fer unes jornades de participació, i posteriorment s'elaborarà el pla d'acció, cap a finals del 2013.

La directora general ha destacat que aquesta última part inclourà mesures concretes a les que es comprometen cada Departament de la Generalitat de tal manera que "el que s'ha escrit es pugui transformar en accions".

Cervera ha destacat la importància d'aquesta pla i la dificultat i el treball que comporta la seva posada en marxa perquè "no hi havia cap eina base ni res escrit". Tot i això, ha assegurat que amb el pla de diagnosi s'haurà superat la part "més complicada".

Xarxa d'observatoris de valors

Paral·lelament a aquest treball s'està treballant en la creació d'una xarxa d'observatoris de valors que sorgeix de la constatació que hi ha moltes persones i entitats que fa anys que treballen en el tema dels valors. Cervera ha explicat que l'objectiu és crear una xarxa que sigui "el punt de trobada" per avaluar si s'estan perdent alguns valors i cal reforçar unes determinades accions.

Així, aquesta xarxa ha de permetre anar fent una avaluació de la situació i posar-se en contacte amb els grups de treball i a l'inversa per anar posant en comú les diagnosis que elaboren.